Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Luierstrijd? Zo wordt het verschonen van je peuter een eitje

Pfoe, wat ben je weer blij als je de laatste plakstrip dicht hebt! Een luier verschonen lijkt zo makkelijk, maar bij een beweeglijke peuter is het vaak een gevecht met spartelende benen en brulpartijen. Herkenbaar? Hier wat handige tips, zodat jij rustig je gang kunt gaan.

 1. Wees voorbereid

  Leg na elke verschoning alles weer terug op een vaste plek, zo grijp je nooit mis. En wil je het verschonen zo snel mogelijk gedaan hebben, dan is het wel zo efficiënt om een schone luier, billendoekjes, billenzalf en kleertjes binnen handbereik te hebben.

 2. Betrek je peuter bij het proces

  Vertel je peuter dat je hem gaat verschonen. Zo weet hij wat hem te wachten staat en wordt hij niet onaangenaam verrast.

  Goed om te weten: Peuters & driftbuien, zijn sterrenbeeld verraadt hoe erg het wordt

 3. Praat met hem

  Verschonen mag dan soms gedoe zijn, probeer er toch een gezellig moment van te maken met je kind. Vermaak hem door tegen hem te praten. Gekke stemmetjes, ‘Kiekeboe!’, een verzonnen verhaaltje: trek alles uit de kast om je kind te entertainen.

 4. Leid hem af met een speeltje

  Maak het verschonen minder ‘saai’ voor je beweeglijke peuter door hem zijn lievelingsspeelgoed of knuffel te geven. Zo heeft hij wat te doen terwijl hij op het verschoningskussen ligt. Wel oppassen dat het ding niet in zijn vieze luier beland!

  Tip: Hier vind je leuke muziekmobielen en -doosjes voor aan de plank boven zijn hoofd

 5. Geef hem een voorwerp dat je normaal nooit geeft

  Werkt de speelgoed-truc niet meer? Geef hem een voorwerp dat hij normaal nooit in handen heeft, zoals een rekenmachine of een pollepel. Reuze interessant, dat nieuwe ding!

 6. Voetjes naar je toe

  Als je jouw peuter verschoont op een commode, sta je waarschijnlijk aan de zijkant van je kind. Terwijl het een stuk makkelijker gaat als hij met zijn voeten naar je toe ligt. Past dit niet op de commode, leg het verschoonkussen dan op de grond of op pad.

  Lees ook: De beste manier om een luier te verschonen

 7. Staand verschonen

  Is jouw kind al wat groter? Dan kun je hem ook staand verschonen, zodat hij niet stil hoeft te liggen. Al is dit niet aan te raden met een volle poepluier…

  Stappenplan: Zo maak je jouw kind zindelijk in 5 stappen

 8. Gooi een iPad in de strijd

  Niet de meest pedagogisch verantwoorde tip, maar als het echt even niet anders gaat, zet dan beeldmateriaal in. Een kort filmpje van zijn favoriete tv-held doet vaak wonderen.

Bron: thebump.com – Beeld: Shutterstock