Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Maak anoniem bevallen mogelijk’

Anoniem bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis: als het aan Stichting Beschermde Wieg ligt, wordt het nog dit jaar mogelijk. Dat stelt Barbara Muller, initiatiefneemster van de stichting, naar aanleiding van de vondeling die dinsdag werd gevonden in Breda.

Advertentie

In Nederland is op dit moment geen mogelijkheid om anoniem met medische hulp te bevallen, vanwege het afstemmingsrecht: een moeder is altijd verplicht haar gegevens af te geven, zodat het kind op 16-jarige leeftijd kan achterhalen wie zijn of haar moeder is.

In gesprek met ziekenhuizen

Muller wil hier verandering in brengen om zo het aantal te vondeling gelegde baby’s terug te dringen. Hiervoor is zij in gesprek met ziekenhuizen, om ruimtes in te richten waar vrouwen anoniem kunnen bevallen en hun kind kunnen afstaan. ‘Bij voorkeur maak ik anoniem bevallen mogelijk in het ziekenhuis. Als dat niet lukt zal ik zelf bevallingskamers gaan oprichten,’ zo laat Muller weten aan de Metro.

‘Slechts topje van ijsberg’

In Breda werd maandagochtend een pasgeboren meisje gevonden. De baby lag in een zwarte tas tussen geparkeerde auto’s. Eind december werd in Breda ook een baby gevonden, dit jongetje was overleden en in een vuilniszak gewikkeld. In Alkmaar werd in diezelfde maand nog een ander babylijkje gevonden. Zo’n 2 maanden daarvoor werd een baby uit een vuilcontainer gered in Amsterdam. Volgens Muller is dit slechts het topje van de ijsberg: ‘Veel meer babylijkjes worden helemaal nooit gevonden’.

Verschil tussen leven of dood

Hoewel in Nederland al wel de mogelijkheid bestaat om in het geheim te bevallen, kan dit niet geheel anoniem. Terwijl juist dat volgens Muller het verschil tussen leven of dood kan maken. ‘Bij geheim bevallen worden de gegevens van de moeder toch genoteerd in een gesloten register. Wat betekent dat het kind 16 jaar later op de stoep kan staan. Er is een doelgroep, denk aan incestslachtoffers of meisjes die te maken hebben met eerwraak, waarvoor op deze manier geheim bevallen geen optie is, zij zijn doodsbang. Zij bevallen thuis in het geheim, wat levensgevaarlijk is, en willen daarna zo snel mogelijk van de baby af.’

Advertentie

Meer vondelingenkamers

Stichting Beschermde Wieg, bekend van de twee vondelingenkamers die in Nederland zijn geopend, zijn van plan om het aantal vondelingenkamers in ons land uit te breiden. Op dit moment zijn er vondelingenkamers in Groningen en Papendrecht. In Oudenbosch en Middelburg zullen er dit jaar ook vondelingenkamers een komen. Muller hoopt daarnaast in Breda een vondelingenkamer te openen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Metro – Foto: Arie Kievit/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Je kind laten adopteren