Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Maakt een kind je gelukkiger of juist niet?

Een kind als kroon op jullie geluk? Vergeet het maar, beweren sommige onderzoekers. Ouders zijn namelijk minder gelukkig dan niet-ouders. Hoe zit dat? Onderzoeker Jojanneke Bastiaansen (36) checkt de zin en onzin van beweringen. Ze werkt als onderzoeker in de psychiatrie en vertaalt wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneke-taal. Jojanneke heeft een zoon: IJsbrand (2).

Kinderen krijgen maakt ongelukkig, lees ik in een nieuwsbericht. Oké, het leven met kind is niet één en al hosanna. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit zo moe geweest. Maar ik ben ook nog nooit zo blij geweest om thuis te komen. Voor mij is IJsbrand de kroon op ons geluk. Maar misschien is dat mijn roze bril? Wat is de wetenschappelijke kijk: maakt een kind echt ongelukkiger?

Advertentie

Verschillende onderzoeken

Veel onderzoekers ‘meten’ geluk door aan mensen te vragen hoe tevreden ze zijn met hun leven. Vervolgens vergelijken ze de scores van mensen met en zonder kinderen. Zo vond een Amerikaanse studie dat mensen met thuiswonende kinderen gelukkiger zijn dan kinderloze leeftijdsgenoten. Maar het nieuwsbericht zegt het tegenovergestelde. Hoe kan dat? Het lastige is: de groepen die in dat Amerikaanse onderzoek werden vergeleken, verschilden ook op andere vlakken van elkaar. En dat deden ze al voordat er kinderen waren. Zo waren de mensen mét kinderen gezonder en rijker dan de niet-ouders. Wat zegt dat? Voelen zij zich gelukkiger door de komst van een kind? Of kiezen gelukkige mensen er vaker voor om kinderen te krijgen? Toen de Amerikaanse onderzoekers rekening hielden met een tiental verschillen tussen de ouders en niet-ouders, vonden ze het tegenovergestelde effect: ouders waren net iets óngelukkiger.

Invloeden

Maar ook dat is een wat ongelukkige conclusie. Sommige verschillen tussen ouders en niet-ouders hangen namelijk samen met het krijgen van kinderen: je stopt bijvoorbeeld met roken als je probeert zwanger te worden. Of je kiest pas voor het ouderschap als je een vast inkomen hebt. Een deel van het gelukseffect van die keuzes kan dus wel degelijk te maken hebben met het krijgen van kinderen. Maar dat zie je niet terug in de cijfers. En appels met peren vergelijken is moeizaam, het levert tegenstrijdige bevindingen op.

Sommige onderzoekers volgen daarom liever een bepaalde periode dezelfde mensen. Zo kunnen ze zien hoe geluk na de komst van een kind verandert. De resultaten van dit soort onderzoek stemmen niet vrolijk: het geluksgevoel daalt na de geboorte van een eerste kind flink. Maar dit komt doordat het geluksgevoel tijdens de zwangerschap enorm stijgt. Na de geboorte ebt die roes weg tot mensen na een paar jaar weer op hun oude geluksniveau zitten.

Miserabel en gelukkig tegelijk

Het zou te simpel zijn om het ouderschap te vergelijken met het berijden van één golf. Duitse onderzoekers doken daar wat dieper in. Ze vonden niet alleen geluksgolven, maar ook rimpelingen. Zo nam tevredenheid over het gezinsleven toe. Maar de hoeveelheid slaap en het inkomen namen (bij moeders) een snoekduik. Daar kan ik goed in komen. Bovendien bevestigt het wat veel ouders allang weten: je kunt tegelijkertijd ongekend miserabel en intens gelukkig zijn.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine –  Tekst: Jojanneke Bastiaansen.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.