Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Kersverse vaders willen zorgzame huisvrouw'

Na de geboorte van hun eerste kind krijgen mannen een veel meer stereotype kijk op het moederschap en de verdeling in het huishouden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Australische socioloog Janeen Baxter onder 1.800 kersverse ouders.

Advertentie

De Australische socioloog vroeg mannen en vrouwen voor en na de geboorte van hun eerste kind naar hun mening over enkele stellingen over ouderschap. Vervolgens moesten ze de stelling een score geven van 1 (sterk mee eens) tot 7 (sterk mee oneens).

Terwijl vrouwen na de geboorte van hun eerste kind nóg sterker overtuigd zijn van het feit dat werkende vrouwen net zo goed goede moeders kunnen zijn als thuisblijvende vrouwen, gaan de kersverse papa’s traditioneler denken op dit gebied. Volgens hen zouden het huishouden en de zorg voor de kinderen niet gelijk verdeeld moeten zijn. Ook zijn veel vaders van mening dat een werkende moeder minder in staat is een goede band met het kind op te bouwen, dan een thuisblijvende moeder.

Volgens Baxter zijn de redenen voor die meningsverandering onder mannen vooral cultureel. ‘De manier waarop we in het Westen ouderschapsverlof, school en werk organiseren, vormen structurele hobbels voor een betrokken vaderschap en versterken de traditionele moederrol van de vrouw,’ aldus professor Baxter. ‘Of je nu een man of vrouw bent, je moet veel zelfvertrouwen hebben om tegen de stroom in te gaan.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Knack.be/De Telegraaf – Foto: 123rf

Advertentie