Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Martine Heemskerk: 'Ingeknipt worden, depressieve gevoelens: wij vertellen het eerlijke, rauwe verhaal'

Martine Heemskerk (30) is moeder van Maik (2) en zwanger van zijn zusje. Met Willemijn van Lochem vormt ze het succesvolle vloggers-duo Wil & Tien én schreef ze het boek 12 maanden zwanger. 'Wanneer je het leest, moet het voelen als je beste vriendin die het allemaal al heeft meegemaakt en je bij de hand neemt.'

Advertentie

Het rauwe verhaal

‘Er zijn stapels boeken over zwangerschap te koop, maar wat er allemaal op je af komt wanneer de kraamhulp weg is: daar lees je minder over. Willemijn en ik vonden het belangrijk om juist daarover te vertellen. Het eerlijke, rauwe verhaal. Bijvoorbeeld dat wij allebei bij ons eerste kind niet meteen die rooskleurige moederliefde voelden. Het kwam wel, gelukkig, maar pas later.

Paniekmomenten

“Waarom een boek, jullie zijn toch vloggers?” vragen mensen weleens. De reden is dat we onze boodschap op het nachtkastje van iedere zwangere of pas bevallen vrouw wilden hebben. Een boek pak je er makkelijk bij. En wanneer je het leest, moet het voelen als je beste vriendin die het allemaal al heeft meegemaakt en je bij de hand neemt. De algemene trend is dat het allemaal maar leuk en geweldig moet zijn als je net moeder bent, maar in werkelijkheid is er soms gewoon paniek of voel je je depressief of weet je het even niet meer. En dat is net zo normaal als een moeder die wel op een roze wolk zit.

martine heemskerk

Dreumesmanagement

De helft van het boek gaat over de drie zwangerschapstrimesters en de andere helft gaat over het vierde trimester. We delen niet alleen alle informatie die je nodig hebt als kersverse moeder, maar ook onze persoonlijke verhalen, van ingeknipt worden tot hoe Willemijn een kotsende dreumes heeft gemanaged toen ze de eerste nacht alleen thuis was met een pasgeboren baby. En we behandelen vooral ook de praktische zaken, want we blijven toch dat nuchtere stel uit Groningen. Dus: wat moet je regelen? Welk cadeautje vraag je aan de kraamvisite? En hoe bewaak je je grenzen?

Advertentie

100 boeken per minuut

Toen we ons idee op papier hadden gezet, zag geen uitgever het zitten om die ‘eerlijke, andere kant’ van het moeder worden in boekvorm te publiceren. En dus besloten we om het dan maar zelf uit te geven. Ineens zaten we in de wereld van illustratoren, vervoerders en ISBN-nummers. Het was wel heerlijk om het schrijven weer op te pakken – voordat we vlogden, schreven we al jaren voor onze blog. We schreven overal, van koffietentje tot thuis in bed. Eerst samen een algemeen hoofdstuk en daarna gingen we zelf aan de slag met de persoonlijke fragmenten. Het was hard werken, maar het loonde wel. In de eerste vijf minuten verkochten we vijfhonderd boeken. En inmiddels staat de teller al op vijfduizend exemplaren. Toch worden we het allergelukkigst van de mooie reacties van lezers, daar hebben we het boek voor geschreven.’

Volg Martine en Willemijn op Instagram: @tienvanwil

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interviews: Milou van der Will. Productie: colorenco. Fotografie: Kim Krijnen. Styling: Paula Schouten. Visagie: Corinne van der Heijden.