Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mazelenepidemie heerst in Berlijn en de VS

In Berlijn en de VS heerst al wekenlang een mazelenepidemie. Vooral gevaarlijk voor baby’s, omdat zij pas tegen mazelen worden ingeënt als ze 14 maanden zijn. In Berlijn wordt ouders zelfs geadviseerd hun baby thuis te houden. Helpt dat? En kan die epidemie ook overslaan naar Nederland?

Advertentie

Mazelen is erg besmettelijk en verspreidt zich door druppeltjes vocht die patiënten uitademen, -niezen of -hoesten. Na infectie duurt het nog ongeveer 2 weken voordat een kind ziek wordt, maar 3 tot 4 dagen daarvoor is hij al besmettelijk. Mazelen kan ernstige complicaties met zich meebrengen, daarom worden kinderen ertegen gevaccineerd.

Buitenlandse epidemieën

In Berlijn zijn tot nu toe zo’n 630 mensen besmet geraakt. Een baby is overleden aan de ziekte. De Amerikaanse uitbraak is waarschijnlijk begonnen doordat een niet-ingeënte toerist in Disneyland (Californië) andere, ongevaccineerde bezoekers besmette. Dit jaar zijn er in de VS al meer dan 170 gevallen van mazelen gemeld. Ook in 2014 waren er in de VS veel meer patiënten met mazelen dan normaal.

Vaccinaties en autisme

Steeds meer Amerikanen laten hun kinderen niet vaccineren, omdat ze denken dat het autisme kan veroorzaken. De link met autisme werd gelegd in een onderzoek uit de jaren 90, maar het tijdschrift waarin dat is gepubliceerd heeft het teruggetrokken, omdat het niet goed was uitgevoerd. Inmiddels hebben nieuwe onderzoeken aangetoond dat er geen link is tussen vaccinaties en autisme.

Epidemieën in Nederland

Rik de Swart is viroloog en doet onderzoek naar mazelen bij het Viroscience lab van het Erasmus Medisch Centrum. Hij denkt dat de epidemieën uit de VS en Berlijn niet zo snel zullen overslaan naar Nederland, omdat de omvang ervan niet zo groot is. ‘In Nederland was in 2013-2014 een veel grotere epidemie: er zijn toen 2636 kinderen met mazelen gemeld. Waarschijnlijk lag het werkelijke aantal zieke kinderen nog hoger, want niet iedereen gaat naar de huisarts’. Het ging bij deze uitbraak om kinderen die om religieuze redenen niet zijn gevaccineerd. In Nederland wonen veel van deze mensen bij elkaar in de Biblebelt.

Advertentie

Anti-vaccintrend

In Nederland is zo’n anti-vaccinatietrend als in de VS niet te zien. De Swart: ‘Volgens cijfers van het RIVM laat al een aantal jaar zo’n 95 % van de ouders zijn kind vaccineren tegen mazelen. Er is dus wel een groep mensen die niet laat inenten. Dat zijn vooral bevindelijk gereformeerden en mensen met een antroposofische achtergrond. Die laatste groep loopt niet zo’n grote kans om besmet te raken, omdat zij meer verspreid zijn over de samenleving. Zij zijn beschermd doordat de meeste andere kinderen wel ingeënt worden. Als zij toch mazelen krijgen, kunnen ze wel nog niet gevaccineerde baby’s besmetten’.

Thuishouden niet nodig

De Swart vindt het Berlijnse advies om baby’s binnen te houden niet per se nodig: ‘Je kunt de mazelen ook krijgen van iemand die er nog gezond uitziet. De kans dat je baby besmet raakt tijdens een epidemie is aanwezig, maar niet zo groot. Je baby thuishouden lijkt me niet verstandig, want zo’n epidemie kan lang duren. Het is wel slim om contact te vermijden met kinderen uit gezinnen waar mazelen heerst’.

Antistoffen

Bij de geboorte krijgt een baby antistoffen mee van zijn moeder, waardoor hij meestal goed beschermd is. Die antistoffen verdwijnen na een paar maanden, maar wanneer precies verschilt per kind. De Swart: ‘Bij sommige kinderen duurt dat 3 tot 6 maanden, bij anderen 6 tot 9 maanden. Pas nadat ze met 14 maanden een vaccinatie krijgen zijn ze weer volledig beschermd’.

Vervroegd vaccineren

Het mazelenvaccin wordt pas met 14 maanden gegeven omdat het dan het beste werkt, maar het is mogelijk om baby’s al vanaf 6 maanden tegen mazelen in te enten. De Swart: ‘In Nederland wordt bij een epidemie een “outbreak management team” bij elkaar geroepen met experts met verschillende achtergronden. In 2013 is dit ook gebeurd en is besloten om aan kinderen die in het getroffen gebied wonen een extra mazelenvaccinatie aan te bieden op de leeftijd van 6 maanden. Kinderen die buiten de Biblebelt woonden volgden het normale vaccinatieprogramma’.

Advertentie

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: RIVM/Rik de Swart – Foto: Mark Kuipers/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Mazelen

Schema inentingen