Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Meer aandacht voor bedplassen bij kinderen’

Er moet meer aandacht komen rondom bedplassen van kinderen en de gevolgen daarvan. Daarvoor pleiten verschillende professoren. ‘Het is belangrijk dat ouders begrijpen wat de impact van bedplassen op hun kind kan zijn.’

Dat zegt onder anderen Sren Ritting, professor binnen de afdeling Kind en Jeugd en lid van het nefro-urologisch team van het universitair ziekenhuis van Aarhus.

Advertentie

Hulp van artsen

Het comité achter de Internationale Dag van het Bedplassen, dat sinds 2015 ieder jaar op de laatste dinsdag van mei plaatsvindt, wil gezinnen aanmoedigen om bedplassen met hun artsen te bespreken zodat ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Problemen overdag

Volgens het sturingscomité kunnen kinderen overdag problemen ondervinden van bedplassen. Zo zouden schoolprestaties eronder kunnen leiden en kunnen ze meer last hebben van onzekerheid.

Medische aandoening

Bedplassen, ook wel enuresis nocturnan genoemd, is het oncontroleerbaar lekken van urine tijdens de slaap. In de meeste gevallen wordt bedplassen veroorzaakt door een overproductie van urine tijdens de nacht of een verminderde capaciteit van de blaas. Een andere oorzaak kan zijn dat het kind er niet in slaagt om wakker te worden. Langdurig bedplassen heeft geen psychologische oorzaak.

Leeftijd

Bij kinderen die ouder zijn dan vijf jaar wordt bedplassen als abnormaal beschouwd. Ouders van kinderen die last hebben van deze aandoening besteden gemiddeld één uur per dag aan het aanpakken van de impact ervan, bijvoorbeeld door het beddengoed te vervangen, het kind in bad te stoppen en opnieuw te aankleden.

Speciale dag

In 2015 lanceerden de International Children’s Continence Society (ICCS) en de European Society for Paediatric Urology (ESPU) de eerste Internationale Dag van het Bedplassen.

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ANP – Foto: Shutterstock