Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

‘Meer aandacht voor kindergebit bij consultatiebureau’

Om een gezond gebit bij kinderen te bevorderen, moet er meer aandacht komen voor gebitsverzorging op het consultatiebureau. Dat vindt de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen naar aanleiding van de resultaten uit het Signalement Mondzorg 2016 van Zorginstituut Nederland.

Uit het onderzoek komt naar voren dat kinderen steeds meer gaatjes hebben, minder poetsen, minder goed eten en minder vaak naar de tandarts gaan. Vooral bij kinderen en jongeren uit sociaal-economisch zwakkere gezinnen is het percentage hoog.

Advertentie

Vanaf 2 jaar naar de tandarts

Omdat een gebit belangrijk is voor de gezondheid, roept de KNMT huisartsen, wijkverpleegkundigen en het consultatiebureau op om ouders erop te wijzen dat kinderen vanaf 2 jaar naar de tandarts moeten. Want, zo blijkt uit het onderzoek, zo’n 40 procent van de 2- en 3-jarigen gaat nog niet naar de tandarts.

Samenwerking tussen tandartsen en consultatiebureaus

KNMT ziet ook vooral een belangrijke samenwerking tussen tandartsen en consultatiebureaus voor zich. Op het consultatiebureau, waar alle kinderen tot 4 jaar komen voor zorg, wordt er al veel aandacht besteed aan het kindergebit, maar nog niet genoeg. Door de aanwezigheid van een zorgverlener uit een tandartspraktijk op het consultatiebureau, is de drempel naar de tandarts lager, denkt de beroepsvereniging.

In deze video zie je hoe je het kindergebit het beste kunt poetsen:

MEER LEZEN?

Auteur: Richt Kooistra – Bron: nu.nl – Foto: Shutterstock