Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meer achtstegroepers hebben een mobiel

Het aantal kinderen in groep 8 dat een mobiel heeft, is in 4 jaar tijd gestegen van 70 naar 86%. Kinderen betalen hun mobiel doorgaans niet zelf; de kosten komen voor rekening van de ouders.

Advertentie

Dat blijkt uit een peiling van het platform Wijzer in Geldzaken, die in het kader van de Week van het Geld 2015 werd uitgevoerd.

Al mobiel in groep 5

De mobiele telefoon blijkt steeds belangrijker te worden voor kinderen: in groep 5 heeft 20% al een mobieltje. Omdat de ouders doorgaans betalen, kunnen de kinderen hun zakgeld aan andere dingen besteden. Jongens geven hun geld vooral uit aan computerspellen en speelgoed, bij meisjes staat speelgoed bovenaan, gevolgd door spulletjes om zich mooi te maken.

Financieel wijs maken van kinderen

In de Week van het Geld geven medewerkers van onder andere banken, gemeenten en verzekeraars gastlessen op scholen om kinderen financieel wijs te maken. Kinderen zelf vinden dat helemaal niet zo nodig: in groep 5 tot en met 8 vindt 71% van de leerlingen dat ze goed met geld om kunnen gaan. De helft zegt altijd te weten hoeveel geld ze hebben. Een kwart van de kinderen denkt ook best vaak aan geld.

Mobiel behoorlijke kostenpost

De kosten voor een mobiele telefoon zijn een belangrijk onderwerp bij de gastlessen op de basisscholen. Zodra de ouders niet meer bereid zijn het mobieltje te betalen, blijkt het voor kinderen een behoorlijke kostenpost. Het kan er in extreme gevallen zelfs toe leiden dat kinderen niet meer naar school gaan, omdat ze moeten werken om hun schulden af te betalen, zo werd vorig jaar in de gastlessen gesteld.

Advertentie

Bijlappen

Bijna alle kinderen praten wel met hun ouders over geld en over de vraag wat ze van hun zakgeld moeten betalen. Maar uit recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat ouders lang niet altijd voet bij stuk houden. Als kinderen echt graag iets willen hebben, blijkt twee derde van de ouders bereid om de regels opzij te schuiven en bij te lappen.

Ouderwetse spaarpot op nr.1

Meisjes bewaren hun geld vaker in een portemonnee dan jongens. Die hebben daar ‘een speciaal plekje’ voor. Maar de ouderwetse spaarpot staat nog altijd op nummer 1. Van de 500 ondervraagde kinderen bewaart 76% zijn geld in de spaarpot, 55%  op de bank en 35% in de portemonnee.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS – Foto 123rf

 

Lees ook:

Omgaan met geld

Advertentie

Zakgeld

Leer je kind sparen