Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Meer dan 8 miljoen baby's geboren dankzij vruchtbaarheidsbehandelingen

De Engelse Louise Brown was 40 jaar geleden in 1978 de eerste baby die via IVF ter wereld kwam. Haar geboorte was een doorbraak in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 8 miljoen baby's geboren dankzij behandelingen als IVF.

Advertentie

Het is slechts een schatting, maar sinds 1978 zijn er wereldwijd meer dan acht miljoen baby’s geboren dankzij IVF en andere geavanceerde vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ICSI, maar ook eiceldonaties. En nog altijd stijgt het aantal baby’s dat jaarlijks via deze vruchtbaarheidsbehandelingen ter wereld komt, zo blijkt uit recente cijfers. Naar schatting ligt dit aantal op 500.000 baby’s per jaar. Daarvoor zijn meer dan twee miljoen behandelcycli nodig.

Succeskans

Volgens het onderzoek is de succeskans in het geval van IVF en ICSI in Europa min of meer gestabiliseerd. Deze ligt nu op 36 procent. Dat betekent dat een vrouw bij elke terugplaatsing 36 procent kans heeft om zwanger te raken. De succeskans van eiceldonatie is nog niet gestabiliseerd en stijgt nog altijd. Op dit moment ligt deze kans rond de 50 procent.

Tweelingen

Hoewel de eerste IVF-behandeling 40 jaar terug heeft plaats gevonden, blijft de methode zich verder ontwikkelen. Gepaard met deze ontwikkeling,  gaat het dalen van het aantal tweelingen in Europa. Waar vroeger vruchtbaarheidsbehandelingen nog veelal resulteerden in de geboorte van meerlingen, was dat in 2015 bij slechts 15 procent van de zwangerschappen het geval. Dat heeft te maken met het feit dat er steeds vaker maar één embryo – in plaats van meerdere embryo’s, zoals vroeger heel gebruikelijk was – wordt teruggeplaatst.

Bron: Scientias Beeld: Shutterstock

 

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier