
Meer maatregelen tegen zwangerschapsdiscriminatie
Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer komt veel voor. Bijna de helft van de zwangere vrouwen heeft hiermee te maken. Het kabinet wil zwangerschapsdiscriminatie aanpakken en zwangere vrouwen voorlichten over hun rechten en plichten.
Voorlichting
Zowel zwangere vrouwen als hun werkgevers zijn vaak niet goed op de hoogte van hun rechten en plichten. Zo mag een werkgever niet aan een vrouw vragen of ze zwanger is en of ze een kinderwens heeft. Daarnaast hoeft een vrouw bij een sollicitatie niet te vermelden dat zij zwanger is en de werkgever mag haar achteraf ook niet ontslaan omdat zij dit niet vermeld heeft. Vrouwen zijn hier vaak niet van op de hoogte. Het kabinet wil zich inzetten voor extra voorlichtingen voor aanstaande moeders en werkgevers over de rechten en plichten bij zwangerschap. Er wordt ook een speciale app uitgebracht.Afspraken maken
Het doel van het kabinet is om meer begrip te creëren voor zwangere vrouwen. Daarnaast moeten er betere (verlof)afspraken worden gemaakt tussen werkgever en werknemer. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zegt hierover: “De zwangerschap moet vooral een mooie en bijzondere periode zijn zonder onnodige spanningen voor de aanstaande moeder. Dus geen stress of ze haar baan misschien kwijtraakt of dat haar contract niet verlengd wordt”. Het team Arbeidsdiscriminatie van de Inspectie SZW moet gerichter toezicht gaan houden op zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer.
Discriminatie melden
Zwangere vrouwen doen vaak geen melding wanneer zij te maken hebben met discriminatie. Situaties worden niet altijd herkent als discriminerend. Wanneer zwangere vrouwen beter op de hoogte zijn van hun rechten zullen zij het eerder herkennen wanneer hun rechten worden geschonden. Het bespreekbaar maken hiervan is het begin van de oplossing.
Auteur: Tara Stokdijk – Bron: NU.nl, CNV Vakmensen