Meer peuterongelukken door smartphone

Tussen 2005 en 2012 is het aantal ongelukken in de speeltuin onder kinderen jonger dan vijf jaar met tien procent gestegen. De reden? ouders zijn zo verdiept in hun smartphone dat ze hun kind uit het oog verliezen, zo blijkt althans uit onderzoek van Yale University.

Even je mail checken, een vriend(in) appen of een spelletje spelen: de aandacht van ouders ligt steeds vaker bij hun telefoon, in plaats van bijvoorbeeld bij hun klimmende peuter. De stijging van het aantal ongelukken onder peuters lijkt daar direct mee te maken te hebben. Vooral de opkomst van de smartphone met permanente internetverbinding heeft aan het probleem bijgedragen, zo stelt een onlangs gepubliceerd onderzoeksrapport van Craig Palsson van de Amerikaanse universiteit Yale.

Opkomst iPhone

Palsson bestudeerde netwerken, telefoons en speelplaatsen en kwam tot de conclusie dat de stijging in het aantal kinderen dat in het ziekenhuis belandde vooral is ontstaan ná de introductie van de eerste iPhone in 2007 en (vooral) na de uitbreiding van AT&T’s 3G-netwerken in Amerikaanse steden.

Aandacht voor applicaties

Volgens Palsson blijkt hieruit dat ouders meer aandacht besteden aan de applicaties op hun telefoon dan aan de spelende kinderen. Vandaar dat de toename juist zichtbaar is bij kleintjes onder de vijf jaar, de leeftijd waarop je ze beter niet uit het oog kunt verliezen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Palsson research – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Veilig buiten spelen

Waarom buiten spelen goed is voor je kind

Buiten spelen