Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Meer slaap? Dít is wat ouders er voor over hebben

Slaapgebrek is voor ouders een universeel probleem. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 77 procent van de ouders met kinderen jonger dan 6 jaar bereid zou zijn om iets op te geven waar ze van houden, of iets te doen waar ze niet van houden, in ruil voor goede nachtrust. En dit is wat ze er voor over hebben.

Van een goede nacht met daarin acht uur aaneengesloten slapen kunnen veel ouders met jonge kinderen alleen nog maar dromen. Uit onderzoek van babymerk Baby Hatch blijkt dat 25 procent van de ouders slechts drie tot vijf uur slaap per nacht krijgt. Ook zegt 47 procent van de ouders met een peuter en 60 procent van de ouders met een kleuter dat de slaap bijna dagelijks wordt verstoord, doordat hun kind ’s nachts de slaapkamer binnenstapt.

Advertentie

Lees ook: Bewezen: nieuwe ouders moeten dealen met zes jaar slaapgebrek

Stressfactoren

Uit het onderzoek onder ruim 1000 vaders en moeders komt verder naar voren dat het langer laten doorslapen van een kind door één op de vijf ouders gezien wordt als de meest uitdagende stressfactor in het gezin. Het is dan ook geen complete verrassing dat 77 procent van de ouders er veel voor over zou hebben om dit te laten slagen.

Lees ook: Bewezen: ouders met 3 kinderen ervaren de meeste stress

Offers

Maar wat is een goede nachtrust nou feitelijk waard voor vermoeide ouders? De uitkomst van de enquête laat zien dat ouders bereid zijn flinke offers te doen in ruil voor een ongestoord nachtje slaap. Vooral vaders willen hier ver in gaan:

  1. Een maand lang geen social media (40%)
  2. Een uur extra in de file (39%)
  3. Een wortelkanaalbehandeling of andere tandheelkundige ingreep ondergaan (30%)
  4. Je eigen haar knippen (33% vaders / 19% moeders)

Lees ook: Alles over doorslapen

Routine

Omdat het in de praktijk nu eenmaal niet zo simpel werkt, heeft Baby Hatch voor alle vermoeide ouders wel nog wat troostende woorden en een tip van slaapexpert Jillian Dowling. ‘Sommige kinderen zijn van nature goede slapers en sommige hebben wat hulp nodig bij het leren van deze vaardigheid. Mijn beste tip in deze situatie is om ervoor te zorgen dat kinderen vanaf jonge leeftijd goed leren slapen door een consistente bedtijdroutine te gebruiken.’

Lees ook: ‘Slapeloze nachten? Echt, ooit gaat het voorbij’

Bron: Real Simple Beeld: Shutterstock