door

Kinderen krijgen nog steeds massaal achternaam van vader

Veel stellen besteden tijdens de zwangerschap een hoop tijd aan het kiezen van de perfecte voornaam voor hun kind. Over de achternaam wordt minder lang nagedacht: de meeste kinderen krijgen nog steeds de achternaam van de vader. Maar wist je dat er op dat gebied ook wat te kiezen valt?

Lange tijd was het zo geregeld dat kinderen alleen de achternaam van hun vader konden krijgen. Ouders die hun kinderen graag de achternaam van de moeder wilden geven, deden dit destijds met een omweg: door de vader het kind niet te laten erkennen. Zonder erkenning kreeg een kind namelijk de achternaam van de moeder. Die tijden zijn nu voorbij.

Advertentie

Lees ook: Kind erkennen: wat houdt het in?

Hoge Raad

Dat ouders nu wél kunnen kiezen voor de achternaam van de moeder komt door een juridische procedure die gestart werd door jurist Wout van Veen en zijn partner Titia Beukema, omdat zij hun kinderen de achternaam van Titia wilden geven. Hun zaak kwam uiteindelijk terecht bij de Hoge Raad. Die besloot dat de Nederlandse wetgeving op dit punt mannen en vrouwen inderdaad ongelijk behandelde en dat de wet aangepast moest worden. Dat gebeurde op 2 januari 1998.

Achternaam moeder niet populair

Maar ondanks dat de mogelijkheid er inmiddels 21 jaar is, kiezen ouders niet vaak voor de achternaam van de vrouw. In 1998 – toen de keuze er voor het eerst was – kreeg volgens de Sociale Verzekeringsbank 6,23 procent van de kinderen de naam van de moeder. Twintig jaar later, in 2018, kreeg slechts 8,37 procent van de kinderen hun moeders achternaam.

Wat zijn de regels?

Kinderen kunnen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader krijgen. Je keuze kun je laten vastleggen bij de burgerlijke stand. Dit kan voor de geboorte, of tijdens de geboorteaangifte. Het kan niet schriftelijk, je moet er dus voor naar het gemeentehuis of stadhuis. Beide ouders moeten hiervoor aanwezig zijn. De keuze voor een achternaam maak je overigens alleen bij de komst van je eerste kind. De gekozen achternaam geldt daarna ook voor alle volgende kinderen. Maak je geen keuze, dan bepaalt de wet welke achternaam je kind krijgt. Welke achternaam dat is, hangt af van je persoonlijke situatie. Op de site van de Rijksoverheid lees je welke situatie op jou van toepassing is.

Lees ook: Checklist: aangifte geboorte bij de gemeente

Dubbele naam

Afgelopen jaar laaide de discussie over achternamen weer op. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt het mogelijk om kinderen de naam van zowel de vader als de moeder te geven. Al riep de meerderheid van de Kamer het kabinet op om nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen, het kan nog wel een tijd duren voor de wetswijziging er daadwerkelijk ligt en is doorgevoerd.

Lees meer: Kamer wil dat kind naam van beide ouders kan krijgen

Bron: Trouw, Rijksoverheid Beeld: Shutterstock