Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Meisjes denken dat slim zijn iets voor jongens is

Heel slim zijn is iets voor jongens. Althans, dat is wat veel jonge meisjes denken, zo blijkt uit onderzoek onder 400 kinderen.

Genderstereotype

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat meisjes van 6 jaar denken dat jongens vaker slim en hoogbegaafd zijn dan meisjes. Ook denken meisjes dat het halen van goede cijfers op school niets met talent te maken heeft. Jongens denken dat wel.

Advertentie

Het onderzoek wijst uit dat kinderen op jonge leeftijd al genderstereotype gedachtes hebben, wat volgens de wetenschappers de onderwijskeuzes van jongens en meisjes kan beïnvloeden.

Manier van opvoeden

Pedagoog Mariëlle Beckers is ervan overtuigd dat die zelfonderschatting bij meisjes het resultaat is van onze rolbevestigende manier van opvoeden, schrijft RTL Nieuws. ‘Kinderen krijgen heel veel mee. Ook die onvriendelijke opmerking die je maakt over Sylvie Meis als je Shownieuws zit te kijken. Dat ze er mooi uitziet, maar dat dat ook meteen alles is. Kinderen krijgen die boodschap mee’, aldus Beckers.

Nog veel te winnen

Wel merkt Beckers op dat onze manier van denken langzaam verandert: ‘Barbies zijn bijvoorbeeld niet alleen maar stewardess of model maar nu ook wetenschapper. Maar er is nog een wereld te winnen. In Nederland werken veel meer mannen dan vrouwen. Op rompertjes voor jongens staat ‘stoer’ en bij meisjes staat er ‘lief’. Dat krijgen kinderen ook mee.’

BEKIJK OOK: Zó ontwikkeling het brein van een baby zich

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock