Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Meisjes hebben nieuwe dingen sneller door dan jongens

Meisjes pikken op school sneller dingen op dan jongens. Dat blijkt uit onderzoek door de Vrije Universiteit. Jongens hebben meer uitleg nodig voor ze iets nieuws onder de knie hebben.

Advertentie

De onderzoekers hebben 152 leerlingen van vier basisscholen getest. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud moesten een serie van vijftien plaatjes onthouden. De meisjes deden het beter. Zij wisten meer plaatjes te onthouden. Ook kinderen van hoger opgeleide ouders onthielden meer plaatjes.

Iets nieuws doen

Volgens de onderzoekers kunnen jongens en meisjes in principe even goed leren, net als kinderen van hoger opgeleide en lager opgeleide ouders. Het verschil zit hem er alleen in dat ze eerst door moeten hebben hoe een taak werkt. Jongens en kinderen van lager opgeleide ouders hebben dat minder snel door. Als zij meer begeleiding en uitleg krijgen, zullen ze het beter doen op school.

Grote verschillen

De Vrije Universiteit deed het onderzoek omdat er grote verschillen zijn in hoe snel kinderen hun leervaardigheid ontwikkelen en daarmee hoe snel ze leren leren. En dat heeft weer invloed op hun schoolprestaties.

Concentreren

De reden dat meisjes en kinderen van hoger opgeleide ouders het beter deden? Volgens de onderzoekers kunnen zij zich vaak beter concentreren. Bovendien zijn jongens over het algemeen minder gemotiveerd.

Nieuwe spellen

De leer- en leefomgeving is ook van grote invloed. Kinderen van hoger opgeleide ouders komen vaak meer in aanraking met nieuwe spellen en boeken. Daardoor leren ze sneller hoe ze kunnen leren.
Bron: AD – Beeld: Shutterstock
Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier