Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Newcastle
door

Met de boot naar Newcastle: leuk voor het hele gezin

Femke (36) en Dennis (39) hebben twee zoons: Tijmen (2,5) en Jonas (7 maanden). Ze gingen met de boot op familiebezoek in Newcastle, Engeland: een superleuke bestemming om met kleine kinderen naartoe te gaan. Voor onze neus: uitzicht over het strand. Achter ons: een dorp op een klif, inclusief kasteel. Engelser dan dit wordt het niet.

Newcastle: de stad van voetbalfans, partygangers en de MTV-serie Geordie Shore. De eerste keer dat ik er was, kon ik niet op twee handen tellen hoe vaak mijn wenkbrauwen omhoog gingen bij het zien van de high heels, minirokjes en nepwimpers. Maar wat ik ook ontdekte: het is een superleuke bestemming om met kleine kinderen naartoe te gaan. Gelukkig maar, want mijn broer Reinder en schoonzus Susie wonen er met hun kinderen Fenne (2,5) en Lucas (5 maanden). Meestal gaan we met het vliegtuig naar ze toe, maar deze keer besluiten we met de boot te gaan.

Advertentie

Land in zicht

Op een donderdagochtend stappen we in IJmuiden aan boord van een schip van DFDS Seaways. Al weken heeft Tijmen het over de ‘grote boot met wit en blauw’ die we hem op een foto hebben laten zien. Het is een imposant schip, zeker in de ogen van een peuter. Het leuke aan zo’n overtocht: het voelt meteen als vakantie, niet per se als een reis van A naar B. Tijmen vermaakt zich in de ballenbak, wij drinken koffie, Jonas sabbelt op een koekje, iedereen blij. ’s Avonds eten we in het buffetrestaurant. Jonas kan de deining niet weerstaan en ligt niet lang daarna al te slapen in de wandelwagen. We drinken nog iets in de bar, waar Tijmen z’n peutermoves showt op golden oldies uit de seventies en eighties. We slapen in een familiehut met vijf bedden, een badkamer en – om het plaatje compleet te maken – zeezicht door een patrijspoort. Klein maar fijn. De volgende ochtend varen we uitgerust Newcastle binnen. Een belevenis op zich. Vanaf het dek zien we de haven vol gigantische schepen en hordes meeuwen. Tijmen kijkt zijn ogen uit.

Dino’s spotten in het museum

Eenmaal aan wal hebben we wel een beetje last van zeebenen. Mijn broer pikt ons op en we rijden naar hun huis in Gateshead, aan de andere kant van de rivier de Tyne. We hebben geluk met het weer en maken meteen een wandeling door Saltwell Park naar een fijne speeltuin – de peuters op de step (ideale reisgenoot), de baby’s in draagzak of kinderwagen. Nog zo’n leuke plek: Jesmond Dene Park, aan de rand van het centrum. Met de sprookjesachtige stenen bruggen en watervalletjes voelt het alsof je rondloopt in een Harry Potterfilm. Als je de metro neemt naar Jesmond loop je ook zo naar Exhibition Park. Daar zit in het oude Palace of Art de Wylam Brewery – een hippe brouwerij met genoeg plek om te spelen.

’s Middags gaan we naar het Great North Museum. (toegang is gratis), een natuurhistorisch museum vol opgezette dieren en dinogeraamtes. Tijmen en Fenne rennen enthousiast rond, staan stil bij een gigantische walvis en terwijl ze omhoog kijken, spotten ze een al net zo imposante olifant. Boven gaan ze helemaal uit hun dak. In een donkere ruimte verschijnen ineens slangen en andere spannende projecties op de vloer en de kinderen storten zich er gillend van enthousiasme bovenop. Na afloop komen we bij met een kop thee bij Quilliam Brothers’ Teahouse, verderop in de straat.

Beesten & boeken

De volgende dag beginnen we met koffie bij The Cycle Hub aan de Quayside, van waaruit we een prachtig uitzicht hebben over het water en de vele bruggen (zeven stuks achter elkaar) van Newcastle. We lopen de wijk Ouseburn in, mijn favoriet. Industrieel met een rauw randje. Overal leuke pubs (goede lunchspot: Kiln, waar ze ook belachelijk lekkere taarten hebben) en street art. We gaan even beesten kijken op een kinderboerderij midden in de wijk en lopen daarna door naar Seven Stories, een museum van zeven verdiepingen waar kinderboeken tot leven komen. We kiezen een paar verdiepingen uit waar Fenne en Tijmen kunnen spelen en gaan daarna naar een zaaltje waar voorgelezen wordt. Het is uiteraard in het Engels, maar de jongen die voorleest doet dat zo enthousiast dat het voor Tijmen niks uitmaakt.

Jonas slaapt in de draagzak overal doorheen. Tijmen is inmiddels ook moe en valt in de wandelwagen in slaap. We lopen langs de Tyne via de (autovrije) Quayside richting een foodmarket aan de overkant van de rivier, officieel in Gateshead dus. We steken de Millennium Bridge over en komen langs het Baltic Museum, waar regelmatig creatieve activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. Maar alleen al voor het spectaculaire uitzicht over de stad dat je vanaf het dak hebt, moet je hier eigenlijk even naar binnen lopen. De foodmarket heet By The River Brew Co. en blijkt een verzameling vrolijk beschilderde containers, waar je streetfood uit alle windstreken kunt kopen. We lopen een rondje en iedereen kiest iets voor de lunch. In mijn geval: een heel erg lekkere burrito. Mocht het echt slecht weer zijn, dan kun je hier ook binnen eten bij Träkol (reserveren is aan te raden), maar wij hebben geluk en kunnen buiten zitten. Tien minuten geluk om precies te zijn. Daarna barst het los. Het blijft natuurlijk Engeland.

Fish and chips

Een bezoek aan Engeland en zeker Newcastle is niet compleet zonder fish and chips. En die eet je het allerbest aan zee. Een perfecte zondagmiddagactiviteit. Wij nemen de metro naar Tynemouth, ten noorden van de rivier. Voor old school fish and chips ga je in het dorp naar Marshalls. Het ziet er niet heel aanlokkelijk uit, maar de vis smaakt goed en de locals maken het gezellig. Als je bij het eindpunt van de metro uitstapt, ben je zo bij het strand voor een wandeling. We lopen naar de hippe Riley’s Fish Shack bij King Edward’s Bay. Op de menukaart: surf & turf, viswraps en ander lekkers uit de zee. Voor onze neus: uitzicht over het strand. Achter ons: een dorp op een klif, inclusief kasteel. Engelser dan dit wordt het niet.

Tips van Femke

 1. Kleine kunstenaars
  Bij de Laing Art Gallery is een speciale play area, waar kinderen kunnen ontdekken, spelen en in de verkleedkist kunnen duiken. In het bijbehorende café hebben ze speciale lunchboxen voor kinderen.
 2. Punten scoren
  Lekkere trek? In het centrum zit Grainger Market, een lokale markt met heel veel lekkers, zoals de pizzapunten van Slice.
 3. Pitstop
  In elk groot warenhuis is er een baby area, waarin je je kind makkelijk kunt verschonen en voeden.
 4. Het schip in
  Boek je een minicruise van drie dagen / twee nachten, bedenk dan dat je die nachten onderweg bent en maar kort in Newcastle kunt rondlopen. Leuker is om langer te gaan, zodat je echt iets van de stad kunt zien.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst en beeld: Femke Dam