Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Met deze chip houd je de gezondheid van je ongeboren baby in de gaten

Goed nieuws: er is een chip ontwikkeld waarmee je de gezondheid van je ongeboren baby real time kunt volgen. Helaas duurt het nog wel even voordat de chip ook daadwerkelijk in de winkels ligt.

De nieuwe, draagbare chip is speciaal ontwikkeld om aanstaande ouders minder onzeker te maken over de gezondheid van hun kind. De elektrocardiogram-chip werkt vanaf 20 weken zwangerschap en houdt de hartslag en beweeglijkheid van de foetus continu en nauwkeurig bij.

Advertentie

App

De chip zit in een band die je als zwangere vrouw om je buik kunt dragen. De data die de chip verzamelt, gaat naar een app waarop de aanstaande ouders hun kind kunnen volgen. In de app wordt alle informatie zo gepresenteerd dat je een duidelijk beeld krijgt van de gezondheid van de foetus. Zo kun je bijvoorbeeld zien of het hartritmepatroon zich binnen de norm bevindt. Volgens de makers worden de data op zo’n manier weergegeven, met zulke duidelijke randinformatie, dat je er geruster op wordt en niet ongeruster. Je kan bijvoorbeeld onzeker worden als je de baby niet altijd evenveel voelt bewegen. Hoe vaak je je baby moet voelen, lees je hier.  

De mentale ontwikkeling van je baby

Beweeglijkheid en hartslag

De chip heeft vijf kanalen waardoor de hartslag van de baby altijd kan worden gemeten. Met een speciale verplaatsingsmeter wordt de beweeglijkheid van de foetus bijgehouden. Beweeglijkheid en hartslag zijn de twee belangrijkste factoren voor de gezondheid van de foetus.

De chip is ontwikkeld door het Belgische techinstituut Imec samen met hun Nederlandse spinoff Bloomlife. Zij willen hiermee de onzekerheid wegnemen die ouders kunnen ervaren tussen de bezoeken aan de verloskundige door. Ook handig: deze zwangerschapskalender waarin je per week alles leest over de ontwikkeling van je baby en jouw lichaam.

Weinig energieverbruik

De chip verbruikt zo weinig energie dat hij zeker een week gedragen kan worden zonder opladen. Het gaat nu nog om een prototype, maar uiteindelijk is de bedoeling dat er een consumentenmodel op de markt komt.

Bron: Deingenieur.nl – Beeld: Shutterstock.