Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Met deze hack staat jouw humeurige kind wél vrolijk op

Is het elke keer 'nee, nee, nee' in de ochtend en moet je je kind letterlijk uit bed slepen? Sommige kinderen zijn niet te genieten als ze net wakker worden. Vervolgens gaat alles met tegenzin en wordt jouw humeur er ook niet beter op. Tijd om van strategie te veranderen: zo pep jij jouw humeurige kind in no-time op.

Protesteren om uit bed te komen, weigeren om een broek aan te trekken en jammeren bij het ontbijt. Sommige kinderen zijn behoorlijk humeurig als ze net uit bed komtn Het kan zijn dat hij gewoon niet zo’n ochtendmens is  (ga maar na, misschien ben jij of je partner dat ook niet), of het is onderdeel van de peuterpuberteit waarin hij een grote stap naar zelfstandigheid zet en zich dus ook afzet tegen jou. Wat de reden ook is, gezellig is het niet. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt proberen om het tij te keren.

Advertentie

Handig: Zo leer je jouw kind ‘uitslapen’

Elke dag is een feestje

Jouw eigen humeur speelt hierin de sleutelrol. Het is namelijk echt waar: een goed humeur werkt aanstekelijk. Haal je kind dus met het grootste enthousiasme uit bed. Vertel hem dat het een prachtige dag is en hoe blij je bent dat hij wakker is. Wat voor leuke dingen gaat hij die dag doen? Een lekker ontbijtje eten, naar opa en oma: zorg dat hij zin krijgt in de dag. Of geef hem de kieteldood en trek gekke bekken, wedden dat er vanzelf een lach op zijn gezicht verschijnt.

Als je ’s ochtends ook niet bepaald een zonnetje in huis bent, doe er dan een schepje bovenop. In het begin voelt het misschien een beetje als een toneelstukje, maar je zal zien dat je eigen humeur ook flink verbetert. En met die glimlach die je van je kind terugkrijgt, kan jouw dag niet meer stuk.

Muziek maakt vrolijk

Een andere troef is muziek. Het is bewezen dat muziek een positief effect heeft op volwassenen en kinderen. Het verbetert niet alleen je geheugen, maar ook je humeur én het heeft een kalmerend effect. Een vrolijk liedje opzetten, kan dus wonderen verrichten. David Greenberg, een Amerikaanse psycholoog die gespecialiseerd is in muziek en het effect hiervan op de mentale gezondheid, kwam erachter dat ochtendmuziek aan drie criteria moet voldoen om een positief effect te hebben op je humeur: de muziek begint met een sterke beat, bouwt langzaam op en heeft een positieve boodschap. Als je ‘Wake Up’ opzoekt op Spotify kom je op geschikte afspeellijsten. Maar het kan natuurlijk ook je kinds favoriete muziek zijn!

Humeurigheid hoort erbij

Hoe je ook je best doet, iedere baby of peuter is weleens humeurig. Door kalm te blijven, rustig te reageren en empathie te tonen voorkom je dat jullie allebei in een hysterische scène verwikkeld raken. Als je je geduld verliest – en dat overkomt iedereen weleens – krijgt je kind het gevoel dat hij de controle heeft. En dat is niet de bedoeling. Blijf rustig, erken de frustratie van je kind en benoem dit in woorden die hij begrijpt. Dat betekent niet dat je moet toegeven aan zijn eisen. Je geeft hiermee aan dat je je ervan bewust bent hoe hij zich voelt en dat is fijn voor je kind. Maar sta wel op je strepen.

Lees ook: Kind in eigen bed leren slapen: zo pak je het aan

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Picky and Two, We Have Kids, Nurture and Thrive – Beeld: Shutterstock