Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Met deze simpele methode luistert je kind wél (zonder straf of 'dreigementen')

'Ik tel tot drie!' hoor je jezelf gefrustreerd tegen je kind zeggen. Je hebt al tien keer gevraagd of hij zijn handen wil wassen, maar hij doet niets. Gebeurt dit vaker dan je zou willen? Met een simpele methode zorg je ervoor dat hij doet wat je zegt, zonder dat je hoeft te dreigen.

Advertentie

Er is niets frustrerender dan een kind dat niet wil luisteren. Wat je ook zegt, het haalt niks uit. Op een gegeven moment weet je het ook niet meer en dreig je je geduld te verliezen. Wat kun je doen om je kind wél te laten luisteren, zonder meteen een strijd te voeren? De ‘wanneer, dan’-methode kan je daarbij helpen. Deze methode wordt onder andere gebruikt in de ‘positief opvoeden’-cursus van de Amerikaanse opvoedexpert Amy McCready.

Handig: 5 tips om te zorgen dat je kind beter luistert

Hoe werkt die methode?

Je vraagt je kind om iets te doen, maar hij weigert, negeert of verzint een smoesje. Leg hem dan rustig uit dat wanneer hij dat taakje heeft uitgevoerd, hij daarna iets kan doen wat hij wel leuk vindt. Bijvoorbeeld: wanneer je jouw speelgoed hebt opgeruimd, mag je daarna Paw Patrol kijken. Loop dan weg.

Geen eindeloze strijd, maar een duidelijke opdracht

Zo geef je een duidelijke opdracht en raak je niet verwikkeld in een eindeloze strijd waarbij je dreigementen maakt als: ‘Ik zeg het nu nog één keer!’ Met deze methode zorg je er niet per se voor dat het taakje direct wordt uitgevoerd, maar dat is tegelijkertijd ook leerzaam voor je kind. Door de opdracht te geven en vervolgens weg te lopen, geef je hem de kans om zijn taak uit te voeren wanneer hij dat wil en je maakt hem daar zelf hij verantwoordelijk voor. De praktijk wijst uit dat kinderen hun taakje vaak wel uitvoeren als er iets leuks tegenover staat.

Advertentie

Leuke en minder leuke dingen

De ‘wanneer-daarna’-methode klinkt misschien als chanteren, maar opvoedexpert Amy McCready legt uit aan de Britse website Popsugar waarom dat niet zo is. ‘Het is niet zo dat je jouw kind een beloning geeft voor een taakje dat hij moet uitvoeren. Deze methode leert hem dat er óók minder leuke dingen moeten gebeuren voordat je iets leuks kunt doen.’ Mag je kind een keer per dag een koekje of een half uur tv kijken? Zet deze leuke dingen tegenover een minder leuk taakje, zoals tandenpoetsen of je speelgoed opruimen.

Lees ook: Zo gehoorzaam is je kleuter volgens zijn sterrenbeeld

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: popsugar.co.uk – Beeld: Shutterstock