Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn lijf na de bevalling: ‘Van mijn B-cup is niks meer over, maar ik ben blij met mijn lichaam’

In de rubriek Lijfshow vertellen moeders over hun lichaam voor, tijdens en na de zwangerschap. Dit keer het verhaal van Ashwina (36), single moeder van Viggo (3). Tijdens haar zwangerschap had ze cup dubbel D, maar inmiddels is daar niets meer van over.

Advertentie

cupmaat zwangerschap

Dubbel D

‘Tijdens mijn zwangerschap explodeerden mijn borsten naar dubbel D. Maar toen ik stopte met borstvoeding geven, verdwenen ze volledig – zelfs van mijn oude B-cup is niets meer over. Toch sta ik trots op de foto omdat ik blij ben met mijn lichaam. Aan die zelfliefde heb ik jaren gewerkt en nota bene mijn zwangerschap heeft me daarin het laatste zetje gegeven.

Te zwaar

Mijn vader is Antilliaans en fors gebouwd. Omdat ik zijn genen heb, was ik als kind stevig, met een bolle toet, volle billen en rondingen. Dat ik een ander figuur had dan de meeste meisjes, maakte me onzeker. Op mijn achtste zei de arts op het consultatiebureau dat ik te zwaar was. Daardoor ging er een knop om: ik wil niet zo worden als mijn vader. Ik sloeg mijn ontbijt niet meer over en stapte over op een gezonder eetpatroon, zoals meer fruit eten.

Luisteren naar lichaam

Als volwassene realiseerde ik me door klachten als obstipatie en een harde buik na het eten, dat mijn porties te groot waren. Daardoor ging ik beter naar mijn lichaam luisteren: hoeveel heeft het nodig? Ook stopte ik met alcohol drinken en begon ik intensief te sporten. Uiteindelijk ontdekte ik dat yoga en wandelen beter bij me passen en kreeg ik steeds meer vrede met mijn figuur.

Natuurlijk proces

Ook toen ik zwanger was, koos ik mijn eigen pad. Ik was altijd bang geweest om te bevallen, omdat mijn moeder drie moeizame bevallingen heeft gehad. Maar nu dacht ik: dat wordt niet míjn verhaal. Ik focuste op positieve bevallingsverhalen uit mijn omgeving en ‘trainde’ mezelf om het te zien als een veilig en natuurlijk proces. Mijn lichaam maakte immers een kind, zonder dat ik er iets voor hoefde te doen.

Advertentie

Daardoor kreeg ik er nóg meer liefde en respect voor en besefte ik: mijn lijf weet wat het moet doen, ik moet me er mentaal aan overgeven. Viggo werd met 38 weken thuis geboren. In een bevallingsbad, en er kwam een onbeschrijfelijke oerkracht vrij. Mijn lichaam nam het over en ik wist instinctief hoe ik moest ademen en persen.

Moeiteloos herstel

Zo fijn als mijn zwangerschap en bevalling waren verlopen, zo moeiteloos ging ook mijn herstel. Geen kwaaltjes of ‘sporen’ en ik zat snel weer op mijn oude gewicht. Veel vrouwen voelen zich na hun bevalling onzeker over hun lichaam. Ik laat graag zien dat het ook anders kan zijn. Sterker nog: ik vind mezelf nu mooier dan toen ik 26 was.

Zelfvertrouwen

Als je je vanbinnen goed voelt, straal je dat ook uit – daar ben ik van overtuigd. Of je nou dik of dun bent, cellulitis of hangborsten hebt. Ook ik ben met de striae op mijn onderrug, door een groeispurt in mijn jeugd, niet perfect. Vroeger durfde ik daardoor niet in bikini, maar nu zie ik het niet eens meer. Ik ken zelfs vrouwen met grote littekens van een operatie die zich daar niet voor schamen. Als iemand zichzelf vol trots draagt, dan kijk ik haar vol bewondering na. Want de mooiste vrouw is iemand die zelfvertrouwen uitstraalt: ik mag er zijn.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Tessa Heselhaus, fotografie: Rolinda Windhorst

Advertentie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.