Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Minder kans op allergieën door nagelbijten en duimzuigen'

Duimzuigen en nagelbijten worden vaak gezien als slechte gewoontes. Toch lijkt er één pluspunt aan te zitten, als we nieuw onderzoek moeten geloven. Kinderen die op jonge leeftijd veel duimzuigen of nagelbijten, zouden namelijk minder kans hebben om op latere leeftijd allergieën te ontwikkelen.

Die conclusie trekken onderzoekers van de universiteit van Otago, Nieuw-Zeeland.

Advertentie

Grootschalig onderzoek

Voor de studie volgden de onderzoekers meer dan duizend kinderen van hun geboorte tot hun 32ste levensjaar. Op hun vijfde, zevende, negende en elfde registreerden de onderzoekers of de kinderen nagel beten of op hun duim zogen. Op hun dertiende en 32ste werd vervolgens gekeken of ze allergieën hadden ontwikkeld.

Minder kans op allergieën

Kinderen die veel op hun duim hadden gezogen óf op hun nagels beten, hadden minder vaak last van allergieën (38%) dan kinderen die dat vrijwel nooit hadden gedaan (49%). Kinderen die zowel op hun duim hadden gezogen als op hun nagels hadden gebeten, hadden nog minder kans op allergieën (31%).

Blootstelling aan vuil en bacteriën

Volgens hoofdonderzoeker Bob Hancox bevestigt het onderzoek een eerdere theorie, namelijk dat het blootstellen van kinderen aan vuil en bacteriën ze op latere leeftijd beschermt tegen allergische reacties. Toch moet deze uitkomst volgens hem niet worden gezien als een reden om nagelbijten en duimzuigen aan te moedigen.

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Eurekalert.org – Foto: Shutterstock