Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Minder keizersnedes door draaien baby’s

Het aantal keizersnedes in Nederland is flink gedaald. Reden? Baby's die verkeerd om in de baarmoeder liggen, worden steeds minder vaak met een keizersnede gehaald. In plaats daarvan worden ze vanaf de buitenkant gedraaid.

Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Advertentie

Baby’s horen eigenlijk met het hoofd naar beneden te liggen, maar soms ‘zitten’ ze rechtop – de zogenoemde stuitligging. De KNOV onderzocht 2138 zwangere vrouwen met een kind in stuitligging, die de baby lieten draaien.

Bevallen zonder keizersnede

Normaal komt 80% van de baby’s in stuitligging via een keizersnede ter wereld, omdat een ‘gewone’ bevalling in dit geval risico’s met zich meebrengt. Van de door KNOV onderzochte aanstaande moeders die een of meerdere draaipogingen ondergingen, kon 57% uiteindelijk vaginaal, dus zonder keizersnede, bevallen.

Meer aandacht

Onderzoekster Antje Beuckens van de KNOV pleit er dan ook voor dat de mogelijkheid om baby’s uitwendig te draaien meer aandacht krijgt. Het gebeurt volgens haar nog te vaak dat zwangeren met een baby in stuitligging niet weten dat ze hun baby kunnen laten draaien. ‘Dit voorkomt onnodige medische interventies,’ aldus Beuckens.

Vooroordelen

Volgens Beuckens bestaan er ook de nodige vooroordelen over het uitwendig draaien van baby’s. Zo wordt er nog weleens gedacht dat het veel pijn zou doen en dat het tot ernstige complicaties kan leiden. ‘Geheel onterecht,’ vindt de onderzoekster.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift BJOG.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ANP/KNOV – Foto: Frank Muller/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Stuitligging: draaien of niet?

Bevallen met een stuitligging

Keizersnede