Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Minder kinderen voor een beter klimaat?

'Kinderen krijgen is slecht voor het milieu', zegt Goedele Liekens onlangs stellig in een Belgische talkshow. De seksuologe met politieke ambities vindt dat mensen bewust na moeten denken over of en hoeveel kinderen ze willen. 'Mensen mogen zo veel kinderen nemen als ze willen, maar wel by choice en niet by chance.' Maar is dat wel zo?

Advertentie

Volgens Bart Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving is het niet te zeggen voor hoeveel uitstoot een kind per jaar zorgt. Hij doet de uitspraak van Goedele Liekens dan ook af als ‘onzin’. ‘Vanuit onderzoek gezien kan je niet zeggen dat geen kinderen krijgen de oplossing is voor een beter klimaat’, zegt hij tegen RTL Nieuws. Daarom heeft het niet zoveel zin om je in Nederland druk te maken over hoeveel kinderen je krijgt, meent hij.

Maximaal twee

Toch staat Liekens niet alleen in haar standpunt. Zo deelt de Nederlandse duurzaam ondernemer Natascha Kooijman haar mening. ‘Ik ben onderdeel van de Werkgroep Voetafdruk Nederland en dit is een absolute nummer één voor ons: het voorkomen van enorme groei van de bevolking’, zegt ze. Ondanks haar overtuiging wil Natascha tóch kinderen. Wel wil ze er dan maar één. ‘Twee zou echt het maximum zijn, ik kom zelf uit een gezin met twee kinderen. Maar ik denk dat ik er gewoon een hond bijneem. Een betere wereld begint bij jezelf.’ Meer dan twee kinderen vindt ze eigenlijk niet meer kunnen. ‘Als je ziet dat mensen een derde kind krijgen, dan denk ik: als je had stilgestaan bij het klimaat, hoe kun je dan zoveel kinderen krijgen?’ Dit is hét ideale aantal kinderen op basis van je sterrenbeeld.

Uitstoot

Wetenschappelijk onderzoeker Detlef van Vuuren is niet overtuigd dat hier de oplossing van het klimaatprobleem ligt. ‘Het lijkt mij niet per se nodig om bewust geen kinderen te krijgen. Als je het sommetje maakt dat je kinderen net zoveel uitstoten als jij nu doet, dan zou het niet krijgen van kinderen effectief zijn voor het milieu. Maar we mogen hopen dat de uitstoot van mensen de komende jaren heel erg afneemt.’ In dat geval gaat volgens hem dat rekensommetje dus niet meer op.

Bron: RTL Nieuws Beeld: Shutterstock