Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Minister Schippers: openheid over aantal gevaccineerde kinderen op crèche

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt.

Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten om aan te geven hoeveel van de kinderen gevaccineerd zijn, op hun website of op een andere manier. Dat maakte ze vrijdag bekend. Een meerderheid van de Tweede Kamer is ook voor zo’n meldplicht.

Advertentie

Gevaarlijk

Schippers kaartte aan dat het gevaarlijk kan zijn als nog niet gevaccineerde baby’s in contact komen met niet-ingeënte kinderen. Voorlopig mogen kinderdagverblijven geen kinderen weigeren die niet zijn ingeënt. Ze wil eerst onderzoeken of zo’n meldplicht uitkomst kan bieden.

Antroposofische crèches

De minister is niet bang dat er straks voor niet-gevaccineerde kinderen straks geen plek meer is in de kinderopvang. ‘Zij kunnen bijvoorbeeld ook terecht op antroposofische crèches, waar meestal weinig kinderen zijn ingeënt.’

Ouders hebben het recht

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil ook dat het openbaar wordt welke kinderen niet zijn ingeënt. ‘Ouders hebben het recht dat te weten,’ vindt hij. Van Weyenberg liet aan NU.nl weten dat hij minister Asscher van Sociale Zaken wel gaat vragen of niet-ingeënte kinderen op een crèche in de toekomst kunnen worden geweigerd.

‘Zeker nu er steeds minder meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma, is het belangrijk dat ouders en de crèches een keuze hebben,’ is hij van mening. ‘Je wil voorkomen dat ouders zich massaal gedwongen voelen hun kinderen bij een crèche weg te halen, omdat daar ook niet-ingeënte kinderen naartoe gaan.’

Zelf afweging maken

Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) pleitte vrijdagochtend voor openheid over de vaccinatiegraad. Ouders kunnen volgens haar dan zelf afwegen of zij hun kind op het kinderdagverblijf willen houden. ‘Kinderen lopen veel risico bij uitbraak van een ziekte. Crèches hoeven alleen maar te vertellen om hoeveel kinderen het gaat, ze hoeven geen namen te noemen.’

Het AD meldt dat een meerderheid van PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks voor een vorm van zo’n meldplicht is. De VVD, de partij van Schippers, wil niet zo ver gaan. Volgens hen is het belangrijker om ouders meer te informeren over het belang van vaccinaties.

Momenteel vragen kinderdagverblijven wel of een kind is gevaccineerd, maar geven dit meestal niet door aan andere ouders.

Rijksvaccinatieprogramma

De meeste kinderen worden nog steeds wel gevaccineerd. De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is met 92 tot 99% volgens het RIVM nog steeds hoog. Wel neemt het aantal vaccinaties bij baby’s licht af.

Levensreddend

Meer dan dertig kinderen blijven jaarlijks in leven door de vaccins die ze vanaf hun babytijd geprikt kregen. Dat stelt NRC op basis van berekeningen van RIVM-epidemiologen.

Meer uitleg

Een aantal weken geleden werd bekend dat het RIVM 2 miljoen euro vrijmaakt om ouders meer voor te lichten over vaccinaties. Steeds meer ouders stellen namelijk vragen over het vaccinatieprogramma.

KIJK OOK: Even aan een moeder vragen – Vaccineren: ja of nee?

MEER LEZEN?

Auteur: Noortje Molenaar – Bron: NU.nl – Beeld: Shutterstock