Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

alternatieve genezers

Ernstige misstanden met 16 kinderen bij alternatieve genezers

Bijna in shock raken, een stuk darm moeten missen, gezichtsverlamming. Het zijn drie voorbeelden uit een lijst van 16 en het zijn allemaal gevolgen die kinderen ondervonden na een bezoek aan een alternatieve genezer.

“Het is een klein aantal meldingen, maar ze zijn wel heel ernstig”, zegt kinderarts Jan Peter Rake van het Martini Ziekenhuis in Groningen tegen tv-programma Brandpunt. Samen met collega Arine Vlieger van het Sint Antonius Ziekenhuis inventariseerde hij de gevallen. Daarvoor vroegen ze andere kinderartsen om hun ervaringen te delen. Daar kwam een lijst van 16 ernstige gevallen uit voort die zich allemaal de afgelopen 2,5 jaar hebben afgespeeld.

Advertentie

Bekijk hier de volledige uitzending van het KRO-programma Brandpunt.

Ondervoede baby

Zo kreeg een kind met astma weer een astma-aanval nadat de alternatieve behandelaar de ouders adviseerde om te stoppen met de reguliere medicijnen, voorgeschreven door een kinderarts. Een kind met een darmziekte raakte uiteindelijk een stuk darm kwijt omdat hij moest stoppen met medicijnen en een ontgiftingsdieet kreeg voorgeschreven. Wederom door een alternatieve behandelaar. Ook raakte een baby ondervoed door een chiropractor die de toestand van het kind niet onderkende.

Kinderartsen willen behandelverbod

De ernst van de gevallen is reden voor de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen om te pleiten voor een behandelverbod. Kinderen tot 12 jaar zouden niet meer door alternatieve genezers zonder medische achtergrond mogen worden behandeld.

Jaarlijks bezoeken zo’n 125 duizend kinderen osteopaten, chiropractoren, kinesiologen en natuurartsen. Met name baby’s, peuters en pubers komen bij deze behandelaars terecht. Hun behandelingen zijn niet bewezen effectief, maar over de nadelige gevolgen was tot nu toe weinig bekend.

Auteur: Redactie Ouders van Nu – Bronnen: Nu.nl en Brandpunt.kro-ncrv.nl – Beeld: Shutterstock