druif luchtwegen kind

Moeder waarschuwt: zo kan een druif de luchtpijp van je kind blokkeren

Druiven zijn een lekkere, gezonde snack voor kleine kinderen. Toch realiseren ouders zich niet altijd hoe gevaarlijk druiven kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden gesneden.

Geef je je kind druiven, dan is het belangrijk om ze altijd in de lengte door te snijden, en niet in de breedte. De breedte van een druif is namelijk ongeveer gelijk aan de breedte van de luchtpijp van een kind, wat betekent dat hij gemakkelijk vast kan komen te zitten.

Advertentie

Niet alleen peuters

Mind you: deze waarschuwing geldt niet alleen voor peuters, maar ook voor oudere kinderen. Dit liet de Australische blogger Angela Henderson onlangs zien met een schokkende foto op haar Facebook-pagina.

‘Wees voorzichtig’

Op de röntgenfoto is te zien hoe een druif de luchtpijp van een vijfjarige jongen blokkeert. ‘Wees je er alsjeblieft van bewust dat niet alle kinderen even goed op hun voedsel kauwen. Soms slikken ze in alle haast iets door, omdat ze bijvoorbeeld zo snel mogelijk naar buiten willen,’ schrijft Angela bij de foto. ‘Wees voorzichtig en snij een druif altijd in de lengte door.’

Waarschuwing

Volgens Angela moest de jongen uiteindelijk geopereerd worden om de druif te kunnen verwijderen. Ze legt uit dat de moeder van de jongen haar toestemming heeft gegeven om de röntgenfoto te delen, in de hoop zoveel mogelijk mensen te wijzen op het gevaar dat in zo’n situatie kan ontstaan. ‘De jongen heeft ongelofelijk veel geluk gehad dat een klein deel van zijn luchtwegen nog open was, anders had hij het waarschijnlijk niet kunnen navertellen,’ aldus Angela.

De juiste manier om een druif te snijden:

druiven snijden

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron en beeld: Facebook/Popsugar.com