Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moeder van 2 productiever op werk

Goed nieuws voor alle werkende moeders: vrouwen die 2 of meer kinderen hebben zijn productiever op de werkvloer. En dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Federal Reserve Bank uit St. Louis in Amerika.

Advertentie

Kwantiteit en kwaliteit

Om erachter te komen wat voor impact het ouderschap heeft op werkende ouders, bekeken onderzoekers de productiviteit van 10.000 academische economen. Hierbij keken ze naar hoe vaak het werk van de economen was gepubliceerd, wat de kwaliteit hiervan was en hoe het werd beoordeeld.

Ouders meest productief

De resultaten waren verrassend: mannen die geen kinderen hadden of slechts 1 kind, presteerde hun gehele carrière op hetzelfde niveau, terwijl mannen met 2 of meer kinderen veel productiever waren. Voor vrouwen bleek dit nog meer op te gaan: vrouwen die geen kinderen hadden presteerde in de eerste vijf jaar van hun carrière beduidend minder dan hun collega-moeders. Vooral moeders van 2 of meer kinderen blonken uit in hun werk.

Leeftijd kinderen

De productiviteit van de ouders bleek samen te hangen met de leeftijd van hun kinderen. Als de kinderen nog jong zijn, zijn de ouders minder productief. Zodra de kinderen tieners worden groeit de productiviteit van de ouders, en is hun arbeidsproductiviteit zelfs hoger dan die van collega’s met 1 of geen kind.

Privileges

De onderzoekers benadrukken wel dat het hier gaat om een groep vrouwen met een specifiek beroep. Zo kunnen deze vrouwen zich goede kinderopvang veroorloven, waardoor ze langer kunnen doorwerken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Washington Post – Foto: 123RF

 

Lees ook:

Wel of niet minder werken?

Werken na zwangerschapsverlof

Het nieuwe werken en je kinderen