Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Moeder vindt foto kind op honderden sites

Het lijkt zo onschuldig: je maakt een leuk kiekje van je kind en plaatst hem op social media. Een vriendin vraagt of ze de foto mag delen en jij zegt: natuurlijk! Maar ineens kom je jouw kind overal op internet tegen – zonder jouw toestemming. Het overkwam Maria Mora.

Toen Maria Mora een foto van haar pruilende kindje op haar Flickr-account plaatste, had ze geen idee wat voor kettingreactie deze zou veroorzaken.

Advertentie

‘Was dat mijn kind?’

Mora: ‘Onlangs schreef ik me uit voor de nieuwsblog van een shoppingsite. Ik belandde op een pagina waar mij werd gevraagd of ik wel zeker wist dat ik me wilde uitschrijven. Ik moest een paar keer mijn ogen knipperen, en vroeg me af of ik gek werd. Was dat.. mijn kind op het scherm?’

Honderden sites

Het bleek inderdaad te gaan om het kindje van Mora. De shoppingsite had zonder toestemming Mora’s foto geplaatst, terwijl Mora expliciet bij de foto had gezet dat deze niet gebruikt mocht worden zonder toestemming. Het lukte Mora om de foto binnen een paar dagen van de site af te krijgen. Haar nieuwsgierigheid echter was gewekt, en ze besloot op onderzoek uit te gaan. Tot haar grote schrik bleek de foto al op honderden sites te staan.

Geen reacties

Mora besloot om al de sites te mailen met de vraag de foto te verwijderen. Van de meesten kreeg ze geen antwoord, en slechts enkelen voldeden aan haar verzoek. Eén man werd boos en vond dat Mora de foto niet online had moeten zetten als ze niet zou willen dat de foto gebruikt kon worden.

Wel naïef

‘Hij heeft geen gelijk natuurlijk. Een foto op internet plaatsen geeft niemand zomaar het recht om deze te gebruiken, helemaal niet voor commerciële doeleinden.’ Toch denkt Mora in het vervolg 2 keer na voordat ze weer zo’n foto plaatst: ‘Het was heel naïef van mezelf om te denken dat mijn foto’s veilig waren alleen omdat ik erbij had gezet all rights reserved.

Watermerk is oplossing

Wil jij voorkomen dat jouw foto’s door wildvreemden worden gebruikt?  Het toevoegen van een watermerk aan je foto’s kan je hierbij helpen. Door een watermerk toe te voegen wordt het een stuk lastiger voor vreemden om je foto te gebruiken.

Beveilig wachtwoord

Eind januari gaan de aangekondigde wijzigingen van de Facebook-voorwaarden in. Dit betekent onder andere dat de foto’s die mensen op hun profiel zetten, makkelijker gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden, zoals advertenties. Wil jij toch veilig je foto’s online blijven delen met familie en vrienden? Maak dan een site aan met een wachtwoord. Dit kun je gratis doen bij sites als Tumblr.com of WordPress. Alleen mensen met een wachtwoord kunnen dan jouw foto’s bekijken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Sheknows.com – Foto: 123RF