Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Moedermelk als medicijn tegen corona? Zo kun jij helpen

Moedermelk is niet alleen een kostbare voedingsbron voor een kind, maar helpt mogelijk ook om coronabesmettingen te voorkomen. Het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis gaat dat onderzoeken. En jij kunt helpen!

Het ziekenhuis doet sinds april onderzoek of moedermelk van vrouwen die Covid-19 hebben gehad, antistoffen tegen het coronavirus bevat. De eerste resultaten zijn veelbelovend: ook na het verwarmen van de melk zijn de antistoffen nog aanwezig. Dat is belangrijk, omdat de moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen. Onderzoekers gaan nu bekijken of de melk coronabesmetting ook daadwerkelijk kan voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen.

Advertentie

Lees ook: 10x misverstanden over borstvoeding

Antistoffen

De melk zou dan ingezet kunnen worden bij een eventuele tweede golf van het virus. ‘Stel je voor dat een bewoner van een verpleeghuis is besmet, dan kunnen wij zorgen dat de overige bewoners moedermelk in de vorm van ijsblokjes krijgen en hopen dat ze gezond blijven’, zegt Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Ziekenhuis tegen het AD. ‘We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen.’

Feiten en fabels: alles over borstvoeding op een rij

Doneer moedermelk

Om dat zeker te weten, is er meer onderzoek nodig en daarom heeft het Emma Kinderziekenhuis hulp nodig. Er is een campagne gestart die vrouwen oproept om moedermelk te doneren. De respons was op de eerste dag van de lancering al overweldigend: zo’n 5000 vrouwen reageerden op de oproep Maar hulp blijft nodig.

Lees ook: 8 tips voor het bewaren en ontdooien van moedermelk

Hoe kun jij helpen?

  1. Moedermelk doneren
    Ben jij of ken jij iemand die momenteel borstvoeding geeft en 100 ml wil kolven voor de Moedermelkbank? Het ziekenhuis zoekt met name moeders die het coronavirus (mogelijk) hebben gehad, maar ook als dat niet zo is, komen ze graag met je in contact. Stuur een mail naar covid.milk@amsterdamumc.nl met daarin je naam, adres en telefoonnummer. De onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis nemen zo snel mogelijk contact op.
  2. Kom in actie tegen corona of doneer 
    Organiseer zelf een actie om geld in te zamelen of doneer direct via deze website
  3. Spread the word
    Deel de actie met jouw netwerk en vraag hen om dit ook te doen. Gebruik daarbij #doneerjemoedermelk en #duizenddonorengezocht

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Emma Kinderziekenhuis, AD.nl – Beeld: Shutterstock