Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Moeders voeden beter op dan vaders'

Moeders voeden hun kroost beter op dan vaders. Dat concludeert promovenda Liesbeth Hallers van de Universiteit van Leiden. Zo corrigeren moeders hun kinderen sneller en vaker als ze ongehoorzaam zijn.

Advertentie

Hallers volgde voor haar onderzoek 4 jaar lang 390 gezinnen met 2 jonge kinderen. Bij het begin van het onderzoek waren de kinderen 1 en 3 jaar oud. Ieder jaar kregen de gezinnen een aantal experimenten te doen bij een huisbezoek.

3 aspecten

Sensitiviteit, respect voor autonomie en gedragsregulerende strategieën zijn volgens de onderzoekers 3 belangrijke aspecten in de opvoeding. Bij sensitiviteit gaat het erom dat je de signalen van je kind oppikt en erop ingaat. Respect voor autonomie houdt in dat je een kind ruimte geeft om eigen initiatief te tonen en met gedragsregulerende strategieën bedoelen de onderzoekers het corrigeren van ongewenst gedrag. Voor alle 3 de aspecten geldt dat moeders het er beter van afbrengen dan vaders.

ZIE OOK: Zo stel je regels en grenzen

Consequent

Bij een van de experimenten zette Hallers bijvoorbeeld een zak speelgoed bij een kind neer waar hij niet mocht aankomen. Deed hij dat toch, dan bleken moeders eerder en vaker in te grijpen dan vaders. Vaders lieten hun kind vaker ongehoorzaam zijn en waren minder consequent. Hallers noemt dit zelfs een “aandachtspunt” voor moderne vaders. Ook bepalen vaders liever zelf het spel dan dat ze het initiatief bij hun kind laten. Maar volgens Haller betekenen haar conclusies niet dat vaders slecht opvoeden: “Ze doen het over het algemeen goed, maar moeders doen het nog beter”.

Advertentie

ZIE OOK: Wat voor type vader is hij?

Minder tijd

De onderzoeker denkt dat deze verschillen in opvoedstijl komen doordat vaders minder tijd doorbrengen met hun kinderen. Ook biologische factoren kunnen een rol spelen. Zo deden vaders met een schommelend testosteronniveau gedurende de dag het beter.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Universiteit van Leiden – Foto: 123RF