Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Moeders werken steeds langer

Steeds meer vrouwen blijven werken na de geboorte van hun kinderen, en ze werken ook steeds meer uur. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau.

Je zou denken dat vrouwen al heel lang achter het aanrecht vandaan zijn, maar de afgelopen twintig jaar is er een hele slag gemaakt. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is de ‘kinderdip’ in arbeidsparticipatie helemaal verdwenen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het amper nog voorkomt dat nieuwe moeders thuis blijven. De nieuwe generatie moeders houdt alle ballen in de lucht.

Advertentie

Huishouden

Vijftien jaar geleden zeiden nog ongeveer 250.000 vrouwen dat ze niet werkten, omdat ze wilden zorgen voor hun gezin. In 2016 waren dat er minder dan 100.000. Moeders gaan bijna even vaak aan de slag als kinderloze vrouwen. Wel werken vrouwen met kinderen minder uren, gemiddeld zo’n 25 uur per week in plaats van 35. Maar volgens het CPB wordt ook dat verschil kleiner. Blijkbaar vinden ouders steeds beter een balans tussen werk en privé.

Normaal

Een verklaring voor het feit dat moeders blijven werken, is dat het nu ‘normaal’ en makkelijker is om een baan te combineren met kinderen, aldus onderzoeker Rik Dillingh. Ouders kunnen bijvoorbeeld calamiteitenverlof opnemen bij een ziek kind dat niet naar school of de opvang kan. Ook heeft de overheid werken voor de tweede verdienende partner fiscaal aantrekkelijker gemaakt. Vrouwen die niet gestudeerd hebben, blijven trouwens vaker thuis bij de kinderen dan hoogopgeleide vrouwen.

Bron: AD – beeld: Shutterstock