Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moeders zijn productiever op hun werk dan vrouwen zonder kinderen

Vaak denken werkgevers dat werkende moeders minder productief zijn op de werkvloer. Flauwekul, blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. Sterker nog, moeders zijn juist productiever.

Advertentie

Het onderzoek is uitgevoerd door de Federal Reserve Bank in de Verenigde Staten. De wetenschappers gingen niet over één nacht ijs. Ze onderzochten maar liefst 10.000 academische vrouwelijke economen over de hele wereld en keken naar de kwaliteit en hoeveelheid onderzoeken die ze hebben gepubliceerd. Daarnaast vroegen ze hen naar hun gezinssituatie.

Vooroordelen op de werkvloer

De vooroordelen over werkende moeders komen niet helemaal uit de lucht vallen. Uit de studie van de Federal Reserve Bank blijkt namelijk dat de productiviteit van moeders die net een gezin krijgen met vijftien tot zeventien procent afneemt. Máár: deze productiviteit neemt juist weer toe wanneer hun kinderen ouder worden (basisschoolleeftijd) – en zeker als ze meer dan één kind hebben.

Moeders zijn multitaskers

Hoe dat zo? Omdat vrouwen met kinderen over het algemeen minder tijd hebben en daardoor efficiënter werken en strakker plannen. De combinatie van moederschap en werk is dus positief voor de productiviteit op de werkvloer. Een opsteker voor werkende moeders.

working mom

Advertentie

Toch vaak ontslag

Ondanks de positieve resultaten van dit onderzoek gebeurt het nog steeds dat bedrijven jonge moeders weren of zelfs op straat zetten. Het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) schat dat alleen al in Groot-Brittanië per jaar 54.000 nieuwe moeders hun baan verliezen. In Nederland mag je om die reden iemand wettelijk gezien niet ontslaan, maar dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt met opgaaf van een andere reden. Ook krijgen moeders met kinderen tot 12 jaar minder loon en doorgroeimogelijkheden dan leeftijdsgenoten zonder kinderen.

Auteur: Suzanne de Goeij – Bron: Dailymail.co.uk – Beeld: Shutterstock

MEER LEZEN?