Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Money, money, money: tips om je geldzaken te regelen als nieuwbakken ouder

Geen ouder zal het ermee oneens zijn: álles verandert na het krijgen van een kind. Ook je financiën. Hoe houd je het financiële plaatje een beetje onder controle? Een aantal tips.

Kleren, een box en dan ook nog een peperdure buggy: een kind kan een aanslag op je bankrekening zijn. Eén kind kost gemiddeld 15 procent van je besteedbare inkomen, twee kinderen verbrassen zelfs een kwart van jouw salaris. Maar ineens krijg je ook te maken met dingen als kinderbijslag, kosten voor opvang en een spaarplan voor de toekomst. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, een aantal adviezen om het overzicht te houden.

Advertentie

Ken de kosten

Dat een kind geld kost, werd wel duidelijk toen je de kinderwagen afrekende. Een eerste kind kost meestal meer geld dan een tweede of derde (etc.), omdat je alles voor het eerst moet kopen. Bij de tweede kun je spullen als een kinderwagen of box hergebruiken. Maar hoeveel kost een kind precies? Dat kun je hier berekenen.

Neem je financiële situatie opnieuw onder de loep

Inzicht is alles. Daarom is het belangrijk om precies te weten wat er elke maand aan geld binnenkomt en weer uitgaat. Misschien denk je dit al te weten, maar met een kind erbij ziet je financiële plaatje er weer anders uit. Noteer je inkomen en uitgaven in een Excel-bestand of handige app. Of houd een kasboekje bij. Zo zie je ook heel makkelijk wat de grootste kostenposten zijn, waar je op zou kunnen besparen, maar ook of je (op een of andere manier) voor meer inkomen moet zorgen.

Lees ook: Budgettips voor de babyuitzet

Weet waar je recht op hebt

De kosten voor een kind kunnen flink oplopen, maar de overheid komt ouders daarin wel tegemoet. Er zijn verschillende regelingen, zoals kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Verdiep je eens in de verschillende regelingen, het zou zonde zijn om geld mis te lopen.

Bouw een buffer op

Financiële tegenvallers zijn nooit leuk, al helemaal niet met een kind. Als de babyfoon stuk is, wil je wel weer een nieuwe kunnen kopen. Maar ook op andere, hogere kosten moet je voorbereid zijn, al wil je daar liever niet aan denken. Zet daarom maandelijks een bedrag opzij om een buffer op te bouwen.

Lees ook: Kindgebonden budget 2019: zo werkt het

Spaar voor later

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer geld hij kost. Gelukkig kun je op veel kosten anticiperen, zoals studiekosten. Sparen voor je kind kan op verschillende manieren. Wil je bijvoorbeeld tussentijds geld op kunnen nemen of laat je het geld vastzetten tot je kind achttien jaar is? Je kunt een gewone spaarrekening openen en zelf bepalen wanneer je wilt sparen en welk bedrag je kunt missen. Een andere optie is een spaarregeling met een maandelijks vast spaarbedrag. Lees hier meer over sparen voor je kind.

Plannen, plannen en nog eens plannen

‘A goal without a plan is just a wish,’ luidt een bekend gezegde. Een buffer opbouwen en een sparen voor je kind zonder een plan is niet te doen. Stel daarom doelen: wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen? Maak een financieel plan zodat je precies weet wat je elke maand opzij moet zetten.

Lees ook: Zorgverzekering baby, waar moet je op letten?

Bron: Fatherly.com – Beeld: Shutterstock