Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuw onderzoek met MRI-scans moet zorg premature baby's verbeteren

Het duurde tien jaar om het voor elkaar te krijgen, maar binnenkort start er een belangrijk onderzoek. Honderd zwangere vrouwen ondergaan in het UMC Utrecht een MRI-scan, zodat er voor vroeggeboren baby's bruikbaar vergelijkingsmateriaal komt.

Advertentie

De hersenen van een foetus maken in de tweede helft van de zwangerschap de snelste ontwikkeling door. Een baby die te vroeg wordt geboren en daarom in deze fase wordt beademd, veelvuldig geprikt en sondevoeding krijgt, loopt meer risico op hersenschade. Om eventuele schade aan de hersenen in beeld te brengen, moeten premature baby’s vaak een MRI-scan ondergaan. Tot nu toe was er alleen nauwelijks materiaal waar de artsen deze scans mee konden vergelijken. Maar dat gaat binnenkort dus veranderen.

Vergelijkingsmateriaal

Het zou voor artsen ideaal zijn als ze hersenscans van een te vroeg geboren baby, van bijvoorbeeld dertig weken, konden vergelijken met de scans van een baby die met dertig weken nog in de buik zit. Zo kunnen ze de hersenontwikkeling binnen en buiten de baarmoeder exact vergelijken. Helaas waren deze beelden tot nu toe niet beschikbaar, vertelt hoogleraar neonatologie Manon Benders aan de Volkskrant. Artsen moesten het tot nu toe doen met scans van voldragen baby’s, van wie om medische redenen een MRI-scan was gemaakt. Geen geschikt vergelijkingsmateriaal, kortom.

Ontwikkeling hersens

Met het onderzoek hopen artsen een beter beeld te krijgen van de groei en ontwikkeling van de hersenen van ongeboren baby’s. Ze kijken bijvoorbeeld naar het volume van de hersenen, de verschillende hersenonderdelen, maar ook naar de structuur. Benders: ‘Als de scans binnen en buiten de baarmoeder afwijken, kunnen we gaan uitzoeken waar dat door komt. Wat is bijvoorbeeld het effect van de voeding die wij kinderen in de couveuse geven, vergeleken met de voeding van de moeder zelf? Wat doet stress bij een baby?’

Onderzoek niet toegestaan

Waarom nu pas deze scans, vraag je je misschien af. Het belang is tenslotte groot. ‘In Nederland was dat onderzoek tot voor kort niet toegestaan,’ vertelt Benders. ‘Medisch ethische commissies wilden jonge kinderen niet aan een MRI-scan blootstellen als daar geen medische noodzaak voor was. Niet vanwege straling, de beelden worden immers gemaakt met behulp van een magnetisch veld. Maar vanwege de enorme herrie die het apparaat maakt. De angst bestond dat kinderen daarvan gestrest zouden raken.’ In het buitenland worden al wel scans gemaakt van ongeboren baby’s. Deze zijn alleen niet hier bruikbaar volgens de arts, vanwege de andere leef- en voedingsgewoonten.

De aanhouder wint

Benders besloot de medische commissie ervan te overtuigen dat de scan voor baby’s niet zo heftig is als werd gedacht. Zo maakte Benders filmpjes van pasgeboren baby’s terwijl ze om medische redenen een MRI-scan ondergingen. ‘We gaven ze een fles, bakerden ze in en dan vielen ze in zo’n diepe slaap dat ze nergens wakker van werden.’ Met de beelden wist Benders de commissie uiteindelijk tóch te overtuigen.

Verbeteren zorg prematuren

Met de nieuwe beelden hopen artsen in het UMC Utrecht de zorg van premature baby’s te kunnen verbeteren. Benders: ‘De kennis over de behandeling van deze groep kinderen is de afgelopen jaren gegroeid, waardoor ze steeds een beetje minder schade aan de vroeggeboorte overhouden. Maar we willen nog meer weten over wat we wel en niet moeten doen.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Volkskrant – Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu