Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Multivitaminen slikken tijdens zwangerschap niet nodig’

Zwangere vrouwen hoeven geen multivitaminen te slikken tijdens de zwangerschap. Volgens wetenschappers is het een ‘onnodige’ uitgave. Wel is het belangrijk om foliumzuur en vitamine D in te nemen.

Advertentie

Deze belangrijke conclusie doen de onderzoekers in het wetenschappelijke magazine Drug and Therapeutics Bulletin.

Geen toegevoegde waarde

De onderzoekers onderzochten eerder de effecten van vitamine C, E en A, vitamine D, ijzer, foliumzuur en multivitaminesupplementen voor zwangere vrouwen. Hieruit concluderen ze dat de multivitaminesupplementen geen toegevoegde waarde hebben, naast de geadviseerde foliumzuur en vitamine D-supplementen. Wel is het hierbij belangrijk dat zwangere vrouwen zich focussen op hun totale voeding.

Fabrikanten multivitaminen

Dat fabrikanten de gezondheidseffecten van multivitaminen onderstrepen, komt volgens de wetenschappers doordat veel studies gedaan zijn in arme landen waar mensen vaak ondervoed zijn. Dan kunnen multivitaminen wel van meerwaarde zijn.

Een tegengeluid komt van de Health Supplements Information Service, die gefinancierd wordt vanuit de industrie. Zij ontkrachten de conclusie van de wetenschappers dat multivitaminen weinig effect hebben en vinden dat de multivitaminen de tekorten in voeding juist opvangen.

Advertentie

MEER LEZEN? 

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Nu.nl – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden