Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Muziekles belangrijk bij spraakontwikkeling

Niet alleen lezen is belangrijk om de spraakontwikkeling bij jonge kinderen te stimuleren, ook muziekles heeft een positief effect op de spraak. Dat blijkt uit een nieuwe studie in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat de hersenen van baby’s die regelmatig bewegen op muziek sterker reageren op het ritme van spraak.

Advertentie

Ritmische bewegingen

Voor het onderzoek volgden wetenschappers een maand lang een groep van veertig baby’s van negen maanden oud samen met hun ouders. Ze werden geobserveerd tijdens speelsessies in het laboratorium. De ene helft van de groep werd gestimuleerd om ritmische bewegingen te maken op muziek, de andere baby’s werden uitgenodigd om zonder muziek met blokken te spelen.

Na een maand werden de observaties geanalyseerd. Hieruit bleek dat de hersenen van de baby’s die de muzikale training hadden gevolgd, sterker reageerden op onderbrekingen in het spraakritme. De baby’s die speelden zonder muzikale training vertoonden minder hersenactiviteit.

Spraakontwikkeling

Volgens onderzoekster Christine Zhao toont het onderzoek aan dat muziek belangrijk kan zijn voor de spraakontwikkeling van jonge kinderen. ‘Onze studie laat eerst zien dat de ervaring van ritmische muzikale patronen kinderen kan helpen om ritme van spraak te voorspellen’, verklaart ze op nieuwssite Physorg.com. ‘Vroege muzikale ervaringen hebben dus een breed effect op de verstandelijke vaardigheden van kinderen.’

LEES OOK:

bron: nu.nl – beeld: shutterstock