Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Na 2 maanden thuis is m’n kind eenkennig: hoe laat je hem weer wennen op de opvang?

De boel bij elkaar huilen, zich aan je vastklampen en smeken om niet weg te gaan: ai, je kind is eenkennig geworden. Na twee maanden thuiszitten, is het niet gek als hij niet bij jou weg wil gaan. Terug naar school of het kinderdagverblijf kan een grote stap zijn. Hoe ga je daarmee om?

Advertentie

Terwijl het ene kind staat te trappelen om weer naar school of de opvang te gaan, vindt het andere kind het vreselijk om van zijn ouders gescheiden te zijn. Na twee maanden thuiszitten zijn vooral baby’s en dreumesen behoorlijk eenkennig geworden. Je kind achterlaten bij de opvang kan ineens een drama zijn, ook al vond hij het voor de crisis nog zo leuk op het kinderdagverblijf.

Hoe lang wennen?

Kinderpsycholoog Tischa Neve die veel bij kinderdagverblijven komt, zegt tegen RTL dat kleine kinderen inderdaad eenkenniger kunnen worden van deze weken thuisquarantaine. ‘Vooral baby’s vanaf zes maanden tot ruim een jaar oud. In die periode zijn ze sowieso eenkenniger en gevoelig voor verlatingsangst.’ Volgens Neve wordt die eenkennigheid vanzelf minder, maar dat kan best een tijdje duren. ‘Ik verwacht wel dat er op de opvang een boel huilende baby’s zijn, de eerste paar dagen of weken. Meer dan normaal.’

Tip: kiekeboe spelen met je baby helpt tegen verlatingsangst.

Wat is eenkennigheid?

Als een kind eenkennig wordt, gaat hij zich sterk aan één of enkele personen hechten. Dat zijn vaak de ouders of verzorgers, of iemand anders die dichtbij hem staat. Voor vrijwel alle andere personen lijkt je kind opeens een beetje bang te zijn geworden. Door zijn eenkennigheid kan je kind erg aan jou gaan hangen of aan een andere persoon met wie hij zich vertrouwd voelt. Maar ook als je hem achterlaat bij de (bekende) oppas of juf op het kinderdagverblijf, kan hij tranen met tuiten gaan huilen.

Advertentie

Hoe ga je om met eenkennigheid?

Je kind ontroostbaar achterlaten, breekt je hart een beetje. Eenkennigheid is helaas niet helemaal te voorkomen. Een troost: het wordt dus vanzelf minder. Je kind zal naar verloop van tijd weer wennen aan de gezichten en stemmen van de medewerkers op school of het kinderdagverblijf. Ook kun je hem helpen om makkelijker door deze fase heen te komen, met deze tips:

  1. Neem hem serieus door hem te troosten en te steunen. Het is belangrijk dat hij niet het gevoel krijgt dat hij zich aanstelt.
  2. Videobel met opa en oma, andere familieleden of vrienden en ga regelmatig naar buiten. Zo ziet je kind regelmatig andere gezichten en went hij daaraan, ook al is het contact op afstand.
  3. Probeer het ritme op school of het kinderdagverblijf aan te houden. Dat helpt je kind om zich vertrouwder te voelen, ook al is hij in een andere omgeving met andere gezichten.
  4. Wordt je baby of peuter veel gedragen? Probeer dat af te bouwen. Leidsters hebben hun handen vol met alle kinderen, en het is dus fijn als je kind al gewend is om niet continu opgetild te worden.
  5. Bedenk een vast afscheidsritueel, dat je consequent gebruikt bij het weggaan. Hou het kort en voorspelbaar. Op den duur gaat je kind het herkennen en komt het afscheid niet plotseling meer uit de lucht vallen.
  6. Vertel altijd tegen je kind dat je even weggaat, maar ook weer terugkomt. Doe dit ook thuis, bijvoorbeeld als je even naar de wc gaat. Zo oefent je kind hoe het is om eventjes alleen te zijn en krijgt hij het vertrouwen dat je weer terugkomt. 
  7. Speel kiekeboe. Dat kan door een speeltje te verstoppen en weer tevoorschijn te halen, maar trek ook zelf af en toe een doekje over je hoofd. Door dit spelletje zal je baby of dreumes leren dat je weggaat, maar ook weer terugkomt.
  8. Forceer niets, dat kan averechts werken. Maar blijf het wel proberen en ga situaties niet vermijden omdat je kind eenkennig is. Als je kind af en toe in een situatie komt die hij eng vindt, krijgt hij namelijk wel de kans om te ervaren dat het helemaal niet zo eng is. Hierdoor bouwt hij vertrouwen op voor een volgende keer.

Verlatingsangst bij peuters en kleuters: wat doe je eraan?

Bron: Rtlnieuws.nl – Beeld: Shutterstock