Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nederlandse baby’s lachen opvallend vaak

Nederlandse baby's glimlachen meer dan hun Amerikaanse leeftijdsgenoten. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Washington State University en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Advertentie

Vooral tijdens routinematige bezigheden, zoals eten en spelen, gedragen Nederlandse baby’s tussen de 6 en 12 maanden zich opvallend vrolijk en tevreden. Amerikaanse baby’s zijn op hun beurt wat actiever en luidruchtiger.

Vragenlijsten

Wetenschappers lieten ruim 100 moeders in Nederland en de Verenigde Staten vragenlijsten invullen over het gedrag van hun baby. Op basis van de uitkomsten werd bepaald hoe vaak de baby’s gemiddeld lachten, huilden, knuffelden, enzovoorts.

Meer knuffelen

Uit het onderzoek blijkt volgens hoofdonderzoekster Maria Gartstein een duidelijk verschil in temperament tussen Nederlandse en Amerikaanse baby’s. Baby’s uit Nederland zouden niet alleen meer lachen, maar ook wat rustiger zijn en vaker knuffelgedrag vertonen dan Amerikaanse leeftijdsgenootjes.

Typisch Nederlandse opvoedingsstijl

De verklaring voor de rustige en tevreden houding zoekt Gartstein in de typische Nederlandse opvoedingsstijl, zoals de rust en regelmaat die ouders vaak proberen te creëren voor hun kinderen.

Advertentie

‘Nederlandse ouders vinden het reserveren van specifieke tijdstippen voor slaapjes erg belangrijk voor hun kinderen,’ aldus Gartstein. ‘Ook waken ze ervoor hun baby te veel te stimuleren.’

Geboortekaartjes

De onderzoekster verbaasde zich bijvoorbeeld over de bezoektijden die in Nederland vaak worden vermeld op geboortekaartjes. ‘Vrienden worden uitgenodigd om moeder en kind op een bepaalde tijd te bezoeken, zodat het slaapschema van de baby niet wordt verstoord.’

Amerikaanse ouders zijn volgens Gartstein wat meer gericht op interactie. ‘De nadruk ligt op voorlezen en veel spelen met kinderen.’

Speculeren

De Nederlandse onderzoekster Roseriet Beijers van de Radboud Universiteit wil liever nog niet speculeren over de oorzaken van de bij de baby’s gemeten verschillen in temperament:

Advertentie

‘We hebben meer gegevens nodig om te bepalen of verschillen in opvoedingsstijl onze resultaten kunnen verklaren. Het kan ook zo zijn dat Nederlandse en Amerikaanse ouders hun kinderen anders bekijken, of bepaalde karaktertrekken gewoon anders waarderen.’

Bron: Nu.nl – Foto: 123rf