Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Onze kinderen: ‘blij’ en ‘in balans’

Hoe kijken ouders over de hele wereld naar hun kinderen? Onderzoekers aan de universiteit van Conneticut onderzochten het (en de resultaten zijn verrassend).

Advertentie

Een deel van het onderzoek richtte zich specifiek op de invulling van het ouderschap in Nederland en de Verenigde Staten. Daar blijken enorme verschillen tussen te zitten.

Blij en in balans

Zo zijn Amerikaanse opvoeders prestatiegericht en bestempelen hun kind vaak als een ‘Einstein in de dop’, met kwaliteiten als ‘intelligent’ en ‘leergierig’. Terwijl Europese ouders meer op de emotie zitten en hun kinderen vooral als ‘blij’ en ‘in balans’ zien.

Kwaliteit met de kids

Opvallend is ook dat Amerikaanse ouders het vooral belangrijk vinden om individuele ‘quality time’ te hebben met hun kids, en dit ook vaak bewust inplannen. Nederlandse ouders daarentegen zijn niet zo van het één-op-één-contant ‘inplannen’. Zij brengen dagelijks sowieso spontaan een paar uur kwaliteitstijd door met het hele gezin.

Televisie als opvoeder

Ook het bedritueel tussen beide continenten verschilt drastisch. Amerikaanse ouders vinden het moeilijk om zich te houden aan een strikt ‘schema’. Wanneer een kind midden in de nacht wakker wordt, proberen ze het af te leiden met muziek of door de televisie aan te zetten. In Nederland wordt rust en regelmaat juist erg belangrijk gevonden. Zo hebben kinderen hier meestal vaste tijden waarop ze eten en slapen, waarbij de ouders niet toegeeflijk zijn. Deze strenge aanpak werpt wel zijn vruchten af: volgens de onderzoekers zijn Nederlandse kinderen over het algemeen rustiger dan Amerikaanse.

Advertentie

De grote verschillen in het ouderschap zijn volgens het onderzoek vooral te verklaren door de culturele achtergrond van de ouders.

Grappig detail is dat Italiaanse ouders hun kinderen vooral als ‘temperamentvol’ zien. Maar die uitkomst is niet echt een verrassing te noemen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: The Atlantic – Foto: iStock

 

Lees ook:

Zo zorg je voor een goede nachtrust

Televisie kijken

Advertentie

Slaaptips