Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Nederlandse moeders meest relaxed'

De Australische schrijfster Mihal Greener woont met haar gezin in Nederland. In 'The Washington Post' brengt ze een ode aan Nederlandse moeders. Hoe blijven die zo relaxed? Wat is hun geheim? Dit is wat Greener leert van Nederlandse ouders.

‘Onderzoek heeft uitgewezen dat Nederlandse kinderen heel gelukkig zijn. En hun moeders zijn dat ook. Na 7 jaar tussen hen gewoond te hebben, denk ik te kunnen zeggen dat zij ook de meest relaxte moeders in de wereld zijn’, schrijft Mihal Green in The Washington Post.

Advertentie

ZIE OOK: Nederlandse kinderen super gelukkig

Lang, blond en slank

‘Met 2 kinderen van 3 en 1 jaar ben ik naar Nederland verhuisd. En daar kwam al snel een derde kind bij. Sindsdien heb ik vele uren doorgebracht in het park en op het schoolplein en op die plekken val ik op. Niet alleen val ik fysiek op tussen de immens lange, blonde en slanke Nederlandse moeders, maar ik lijk ook de enige die verhit uitziet.

Nederlandse moeders blijven cool

Nederlandse moeders houden het hoofd koel. Of ze nu, al balancerend, meerdere kinderen op hun fiets houden of een woedeuitbarsting van een 3-jarige ondergaan. Ik moet de eerste Hollandse nog ontmoeten die haar stem verheft tegen haar kind. Relaxed staat hier niet gelijk aan ‘niet betrokken’ of ‘afwezig’. In mijn ogen vinden Nederlandse moeders het heerlijk om bij hun kinderen te zijn, om hun mening te horen, om hen op een opbouwende manier te sturen, en ze geven prioriteit aan tijd doorbrengen met hun gezin. En daar lijken ze nooit moe van te worden.

Wat is hun geheim? En is het iets dat je kunt leren?

Doe maar gewoon

Nederlanders hebben geen last van keeping up appearances, je beter voordoen dan je bent. Daarom hoeft een kinderpartijtje niet groter of beter te zijn dan het vorige. Kinderfeestjes zijn eenvoudig en vooral gezellig. Meestal wordt een verjaardag thuis gevierd met een klein groepje vriendjes. Een cadeautje geven van rond de 10 euro is heel normaal. Sinds ik hier woon heeft mijn dochter maar 1 keer om een speciaal soort gympen gevraagd.

Een van de belangrijkste dingen die me is opgevallen sinds ik hier woon, is dat kinderen niet worden gebruikt als de weerspiegeling van hun ouders. De prestaties van kleine Janneke’s en Joost’en worden niet gezien als een gevolg van de opvoeding. Ik was onthutst toen een Nederlandse moeder vertelde dat zijn zoon slimmer was dan een vriendje. Ik was niet verbaasd om wát ze zei, maar om hoe ze deze boodschap bracht: feitelijk, zonder ego en zonder de bijbedoeling dat haar zoon ook maar een haar beter zou zijn dan zijn vriendjes.

Kinderen kunnen kind zijn

Het gezegde dat het beste daarbij past is ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. In een samenleving waarin niet gestimuleerd wordt dat je boven het maaiveld uitsteekt, wordt er ook veel minder druk op kinderen gelegd om op te vallen. Op de meeste basisscholen krijgen kinderen geen huiwerk en krijgen een middag vrij. Op die manier kunnen kinderen… kind zijn. Nederlandse kinderen worden vrij gelaten om de wereld te ontdekken, en van ouders op hun beurt wordt niet verwacht dat hun kind de allerbeste moet zijn.

Parttime werken

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, hebben Nederlanders iets anders bedacht waardoor moeders niet gek worden, namelijk: parttime werken. Meer dan 70 procent van de Nederlandse vrouwen werkt parttime, en voelt zich daar goed bij. Parttime werk is misschien dat niet zo heel geheime ingrediënt om als moeder relaxed te blijven. Het geeft Nederlandse vrouwen de vrijheid om deel uit te maken van het bedrijfsleven, geld te verdienen, een professionele identiteit te houden en ook nog tijd te houden om koffie te drinken met een vriendin. Parttime werk neemt de zorg weg dat je je identiteit verliest aan het moederschap en kun je tegelijkertijd genieten van de tijd met je kinderen.

ZIE OOK: Nederlandse moeders onzeker over moederschap

Welvaartsstaat

De Nederlandse welvaartsstaat heeft nog een veiligheid ingebouwd, die veel druk wegneemt bij ouders en kinderen. Basisscholen zijn (nagenoeg) gratis, gezondheidszorg dekt een groot deel van medische kosten en daarbovenop krijgen Nederlandse ouders ook nog kinderbijslag. Dit systeem draagt eraan bij dat ouders de vrijheid hebben om parttime te werken.

Gelijkmatigheid werkt

Een deel van de Nederlandse kalmte en gelijkmatigheid zit in hun DNA en blijft voor mij net zo’n illusie als hun lange benen en hun trapkracht op de fiets. In Nederland zie je geen temperamentvolle uitbarstingen zoals je in Zuid-Europa tegenkomt. Het klinkt misschien niet als een groot compliment, maar als je emotioneel gelijkmatig bent, kun je beter omgaan met de woede-uitbarstingen van je kind en dan hoef je geen waarschuwingen te gebruiken waarbij je hardop begint met tellen. Tenminste, dat is wat ik mezelf voorhoud als ik in de speeltuin sta en mijn kinderen nog een laatste kans geef… voor de tweede keer.’

Mihal Greener schrijft over ouderschap, reizen en wonen in het buitenland.

 

Vertaling: Irene de Waal – bron: The Washington Post – Foto: 123rf