Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nederlandse vrouwen steeds later voor het eerst moeder

De leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen is opnieuw gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vrouwen gemiddeld 29,9 jaar oud zijn bij de geboorte van hun eerste baby.

In het begin van de jaren 70 was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind ter wereld brachten 24 jaar. Daarna is deze leeftijd voortdurend gestegen. Na de eeuwwisseling bleef het getal enkele jaren stabiel, op 29,4 jaar. Maar vanaf 2014 zette de toename weer verder door.

Advertentie

Minder kinderen

In totaal kregen in 2018 zo’n 75.500 vrouwen hun eerste kind. Vijf jaar eerder waren dat er nog 79.500. Vooral het aantal jonge vrouwen (20 tot 30 jaar) dat een eerste kind kreeg, is de laatste jaren gedaald. Het aantal vrouwen van 40 tot 45 jaar dat voor het eerst moeder werd, nam juist wat toe. Ook worden er de laatste jaren minder tweede en volgende kinderen geboren. Zo werden er in 2018 in totaal 168.500 kinderen geboren, ruim duizend minder dan in 2017.

Lees ook: Dit is de ideale leeftijd om moeder te worden (volgens de astrologie)

Rest van Europa

Nederland is overigens niet het enige land waar de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden is gestegen. Ook in de rest van Europa is deze verschuiving zichtbaar. In Italië en Spanje zijn vrouwen gemiddeld het oudst, hun eerste kind krijgen ze daar rond hun 31ste. Bulgaarse en Roemeense vrouwen zijn met ongeveer 26 jaar de jongste moeders.

Bron: CBS Beeld: Shutterstock