Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Negatieve werkomgeving? Denk aan je kinderen

Dagelijks omgaan met een gemene baas of verschrikkelijke collega's is al erg genoeg. Nu blijken ze ook een negatief effect te hebben op jou als ouder. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat je werkomgeving direct invloed heeft op je opvoedstijl.

Advertentie

Al langer is bekend dat een slechte werkomgeving kan leiden tot slechte prestaties op het werk, een hoog stressniveau, concentratieproblemen en slechte besluitvorming. Nieuw onderzoek laat nu zien dat met name vrouwen een slechte werkcultuur ’s avonds mee naar huis nemen en dat heeft flinke gevolgen.

Autoritaire opvoeding

Onderzoekers van de American Psychological Association spraken met 146 werkende moeders en hun partners over hoe ze op werk werden behandeld en hoe ze zich thuis als ouder gedroegen. De resultaten waren duidelijk: moeders die op werk te maken hadden met vervelende collega’s, kozen vaker voor een te strikte en autoritaire opvoeding. Volgens de onderzoekers kan dit op de lange termijn schadelijk zijn voor kinderen.

‘De studie laat zien dat met name vrouwen lijden onder agressie op de werkplek,’ zegt onderzoeker Angela Dionisi, PhD, verbonden aan Carleton University. ‘En bij het ontrafelen hoe dit zijn uitwerking heeft op de interactie tussen moeder en kind, stuitten we op een groep indirecte slachtoffers, namelijk de kinderen.’

Minder effectief

Een negatieve werkomgeving is overigens niet alleen het kantoor waar de baas schreeuwend tegen zijn werknemers rondloopt. Volgens de onderzoekers kan het ook gaan om een slechte sfeer onder collega’s. Ze zagen dat moeders die dagelijks op werk geconfronteerd werden met negativiteit, in de enquête aangaven zich ook minder effectief te voelen als ouder. Het zou volgens onderzoeker Kathryne Dupre verklaren waarom zij meer behoefte hebben aan een strikte, controlerende opvoeding. Dupre: ‘Autoritaire ouders hebben hoge verwachtingen van hun kinderen. Ze stellen veel regels en verwachten dat hun kinderen ze onvoorwaardelijk volgen. Tegelijkertijd bieden ze weinig feedback en geborgenheid en eventuele fouten worden hard bestraft. Ze hebben de neiging om bijna elk aspect van het leven van hun kinderen te micro-managen en vinden discipline belangrijker dan plezier.’

Slechte opvoedmethode

Het onderzoek suggereert dat autoritair ouderschap in vergelijking met andere opvoedingsstijlen een slechtere methode is. Dit komt omdat deze stijl van opvoeding verbonden wordt aan negatieve effecten op de langere termijn. Zo zouden kinderen die autoritair worden opgevoed moeite hebben met gehoorzaamheid en succes koppelen aan liefde. Ook vertonen ze buitenshuis vaker agressief gedrag, zijn ze angstig of juist overdreven verlegen en hebben ze door hun gebrek aan sociale ontwikkeling moeite hebben met sociale situaties. Ook lijden deze kinderen vaker aan depressie en angst en worstelen ze met zelfbeheersing, aldus de onderzoekers.

Bron: EurekAlert Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Eten voor twee

Recepten en tips voor tijdens de zwangerschap

€20,99
Bestel nu