Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuw: Nederlands kinderboek over transgenders

Een schaapje dat geen schaapje wil zijn, maar zich eigenlijk een varkentje voelt: het klinkt misschien als een schattig kinderverhaal, maar er zit een diepere boodschap achter het pas verschenen prentenboek ‘Het lammetje dat een varken is’.

Advertentie

Het boek, dat geschreven is door de 23-jarige Pim Lammers uit Amsterdam, laat kinderen op een jonge leeftijd kennismaken met transgenders.

Bezoekje dierenarts

Het boek gaat over een lammetje dat zich niet thuis voelt tussen de grazende schapen, maar liever met de varkens in de modder rolt. Zijn wens om een varken te zijn gaat zelfs zo ver dat hij na een bezoek aan de dierenarts wordt getransformeerd tot een ‘varkentje’. Dit gebeurt door het afscheren van zijn vacht en het verwijderen van de krullen van zijn staart.

Onwetendheid

Politicologie-student Pim Lammers wil het onderwerp transgenderisme op een heel simpele manier aan kinderen vanaf 3 jaar introduceren. ‘Ik ben zelf homoseksueel en beweeg me al jaren in de LHBT-scene’, vertelt hij. ‘Ik zag dat er nog veel onwetendheid is en dat het voor transgenderjongeren moeilijk is voor hun situatie uit te komen. Ik vond kinderboeken een heel mooie vorm om dit aan te snijden, ik hoop dat jonge transgenders zich vertegenwoordigd voelen.’

Wat betekent transgender?

De term ’transgender’ wordt tegenwoordig gebruikt als parapluterm voor alle vormen van genderdiversiteit, gendervariatie of gender-non-conformiteit. Het betekent simpel gezegd dat het geslacht waarmee iemand geboren is niet overeenkomt met het geslacht waarmee iemand zich idenficeert of uit. Ook vallen transgenders vaak buiten de stereotpye genderverdeling van man of vrouw, en kunnen ze ook gender fluid (wisselend van geslacht) zijn.

Advertentie

Transgenderkinderen

In de leeftijdsgroep van 15 tot 70 jaar is 1 op de 250 mensen in Nederland transgender, meldt kennisinstituut Movisie. De leeftijd waarop transgenders ‘uit de kast’ komen verschilt, maar de eerste gevoelens dat ze anders zijn komen vaak al heel vroeg. ‘Transgenderkinderen voelen al heel jong dat ze anders zijn, maar kunnen dit nog niet plaatsen’, vertelt Philip Thijsma van het COC aan EditieNL.

Acceptatie

De acceptatie van en aandacht voor transgenders is de afgelopen jaren gegroeid, mede door tv-programma’s als Hij is een Zij, of door boeken over het onderwerp. Maar nog niet eerder verscheen er een boek voor zulke jonge kinderen. Thijsma is blij met het prentenboek. ‘Ook ouders weten vaak niet wat het is en wat ze ermee moeten, dus het is belangrijk dat kinderen al vroeg weten dat ze mogen zijn wie ze zijn. Daar zou zo’n boek bij kunnen helpen.’

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Editie NL – Beeld: Shutterstock/Uitgeverij de Eenhoorn

Advertentie