Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: zwanger of kinderwens? Drink dan vooral geen koffie meer

Kun jij niet zonder je dagelijkse cappuccino, latte macchiato of gewoon een zwart bakkie? Dan wordt het afkicken geblazen als je zwanger bent. Tot nu toe werd geadviseerd om tijdens je zwangerschap maximaal één a twee koppen koffie te drinken. Maar onderzoekers raden koffie tijdens je zwangerschap nu helemaal af.

Uit een analyse van diverse onderzoeken, gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad BMJ Evidence-Based Medicine, concluderen onderzoekers dat cafeïneconsumptie door moeders gepaard gaat met negatieve zwangerschapsuitkomsten. Uit het onderzoek komt naar voren dat er geen veilige consumptiehoeveelheid is als het gaat om cafeïne. Dus ook geen één of twee kopjes per dag, zoals het Voedingscentrum en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid adviseren.

Advertentie

Tip: Gelukkig bestaat er ook heel veel lekkere groene thee! Die vind je hier

Zwangerschapscomplicaties

Door middel van database-onderzoek selecteerde professor Jack James van de Reykjavik University in IJsland meer dan duizend kwalitatief goed uitgevoerde onderzoeken, die cafeïne en cafeïnehoudende dranken koppelen aan (negatieve) zwangerschapscomplicaties. Dit bracht hij terug naar zo’n vijftig observerende onderzoeken en analyses die in de afgelopen twee decennia zijn gepubliceerd.

De resultaten uit deze onderzoeken rapporteren één of meer van de zes belangrijkste negatieve zwangerschapscomplicaties: miskraam, doodgeboorte, laag geboortegewicht en/of klein voor zwangerschapsduur, vroeggeboorte, acute leukemie bij kinderen en overgewicht en obesitas bij kinderen.

Bevindingen

In totaal werden 42 afzonderlijke bevindingen gerapporteerd in 37 onderzoeken. Hiervan waren er 32 waarbij werd geconcludeerd dat cafeïne het risico op ongunstige zwangerschapscomplicaties verhoogde en 10 vonden geen of onduidelijke verbanden. Voor alle zwangerschapscomplicaties – behalve vroeggeboorte – werd cafeïne als een risico gerapporteerd. Er zijn geen analyses uitgevoerd naar de link tussen cafeïneconsumptie bij de moeder en overgewicht en obesitas bij kinderen, maar vier van de vijf studies toonden duidelijke verbanden.

Lees ook: Light frisdranken tijdens zwangerschap

Kanttekening

Let wel op: het gaat hier om een meta-analyse naar het effect van cafeïne tijdens een zwangerschap en de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken dus worden samengenomen om één preciezere uitspraak te doen. De onderzoeker wijst er dan ook op dat de resultaten kunnen worden beïnvloed door andere verstorende factoren.

Laat liever staan

Volgens professor James moeten de huidige gezondheidsaanbevelingen voor cafeïne tijdens de zwangerschap worden aangescherpt. ‘Dit wetenschappelijke bewijs geeft aan dat zwangere vrouwen en vrouwen die proberen zwanger te worden, geadviseerd moet worden cafeïne helemaal te vermijden’, aldus James.

Reden voor paniek?

Schiet nu niet direct in paniek als jij tijdens je zwangerschap elke dag een kop koffie drinkt. Het advies van het Voedingscentrum is op dit moment in Nederland nog steeds leidend. (Hier lees je meer over het huidige advies over koffie en thee.) Maar wees in ieder geval alert op je cafeïneconsumptie en laat die kop koffie vanaf nu misschien nét iets vaker staan (of sla een voorraadje van de cafeïnevrije variant in).

Lees ook: Koffie en borstvoeding: zo zit dat

Bron: ScienceDaily – beeld: Shutterstock