Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nieuwe baanbrekende behandeling voor kinderen met pinda-allergie

Goed nieuws voor kinderen met een pinda-allergie: er is een nieuwe behandeling in aantocht waarbij er langzaam een tolerantie wordt opgebouwd tegen de allergie.

Advertentie

Ruim 500 kinderen in Amerika en Europa van 4 tot 17 jaar met een pinda-allergie deden mee aan het onderzoek, waarvan de resultaten onlangs werden gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift New England Journal of Medicine. Geen van de kinderen konden voordat ze meededen aan het onderzoek maar een tiende van een pinda eten, zonder een allergische reactie te krijgen. Maar nadat zij een jaar lang onder toezicht van een arts een hele kleine dosis kregen toegediend, kon tweederde van de onderzochte kinderen in elk geval twee hele pinda`s eten zonder ernstig ziek te worden.
Voedselallergie: hoe herken je het?

Sporen van pinda`s

‘Dit betekent niet dat mensen met een pinda-allergie, opeens pinda’s kunnen eten wanneer ze maar willen,’ zegt een van de onderzoekers Dr. Jay Lieberman. Wel kan de behandeling ervoor zorgen dat het niet langer noodzakelijk is om alle etenswaren waar pindasporen inzitten te mijden.

Baanbrekend

‘De resultaten van dit onderzoek zijn baanbrekend en veelbelovend. Het betekent dat we wellicht in staat zijn om kinderen die allergisch voor pinda’s zijn, te kunnen redden van een heftige reactie mocht het product toch ergens in zitten’, vertelt een van de onderzoekers. ‘Dat is extreem goed nieuws, aangezien het aantal kinderen met een pinda-allergie de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld is.’
Wetenschappers zeggen: ‘ Geef baby pinda’s tegen allergie’ 

Op de markt

De onderzoekers keken ook of de behandeling effectief was bij volwassenen. Maar zagen zij geen betekenisvolle veranderingen in de pindatolerantie van deelnemers van 18 tot 55 jaar oud.

Wanneer het medicijn daadwerkelijk op de markt wordt gebracht, is nog onbekend. Naar verwachting duurt dat nog wel een tijdje. Momenteel wordt de behandeling beoordeeld door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Lees ook: Prins William redt jongetje (3) met pinda-allergie

Bron: Scary Mommy, BBC Beeld: Shutterstock