Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuwe onderwijsmethode verkleint overgang naar middelbare school

Om de overstap van de basisschool naar de middelbare school kleiner te maken is een nieuwe onderwijsmethode ontwikkeld: Onderwijsroute 10-14.

Kinderen van 10 t/m 14 jaar volgen daarbij de laatste 2 jaar van de basisschool en de eerste 2 jaar van de middelbare school op een ‘tienerschool’. Zo krijgen leerlingen meer de tijd om zich beter te ontwikkelen.

Advertentie

Geen flexibele overgang

In Gorinchem, Amsterdam en Ridderkerk is al een tienerschool geopend. De komende jaren volgen er meer locaties. Lenie van Lieverloo is adviseur van KPC Groep, die de scholen begeleidt, en zegt erover in het AD. ‘In de overgang tussen scholen worden te veel brokken gemaakt. Die overgang is niet flexibel genoeg.’

Groot verschil

Het gevolg? Kinderen komen soms niet op het juiste niveau terecht op de middelbare school, omdat pas later blijkt wat ze kunnen. Ook werkt de middelbare school heel anders dan de basisschool. ‘Kinderen gaan ineens van één of twee leraren naar een stuk of veertien docenten. Ze moeten elk uur naar een ander lokaal en voelen zich minder veilig. Mede daardoor gaan hun leerresultaten achteruit,’ denkt netwerkregisseur Annelies Robben, die bezig is om de speciale onderwijsmethode in Zwolle te starten.

Meer ruimte

Omdat een docent van een middelbare school alleen les mag geven aan basisschoolkinderen als er een basisschoolleraar bij is, én omdat een basisschoolleraar niet voor eerste- of tweedeklassers mag staan, kan het onderwijs voor 10 tot 14-jarigen geen ‘school’ worden genoemd. Schoolbesturen zijn met het Ministerie van Onderwijs (OCW) in gesprek om meer ruimte te krijgen.

BEKIJK OOK: Kinderen proeven schoolmaaltijden uit andere landen

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD – Beeld: Shutterstock