Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuwe trend: je navelstreng bewaren of doneren

De navelstreng na het doorknippen weggooien? Zonde!

Advertentie

Het bloed in de navelstreng zit vol stamcellen, die de basis kunnen vormen voor stamceltherapie tegen bijvoorbeeld leukemie. De navelstreng van jouw baby kan dus levens redden. Je kunt ’m doneren, maar ook opslaan voor eventueel ooit eigen gebruik. Hoe dat zit?

Doneren

Na de bevalling wordt bloed afgenomen uit de afgeknipte navelstreng – dus niet van de baby. Een deskundige neemt het bloed af en donatie vindt om die reden alleen plaats in bepaalde ziekenhuizen. De stamcellen kunnen vervolgens wereldwijd mensen met kwaadaardige bloedziektes een kans op genezing bieden. Vooraf meld je je aan bij Sanquin om te bepalen of je geschikt bent als donor.

LEES OOK: De navel van een pasgeboren baby, hoe zit dat?

Eigen gebruik

Navelstrengbloed opslaan voor toekomstig eigen gebruik – mocht je kind ooit ernstig ziek worden – is ook een optie. Ook eventuele broertjes en zusjes hebben grote kans een goede match te vormen met dit bloed. Mocht een van je kinderen een bloedziekte krijgen, dan kan het een geruststellend idee zijn dat er stamcellen liggen opgeslagen.

Bij privé-opslag krijg je een bloedafnamekit thuisgestuurd, die je meeneemt naar het ziekenhuis of thuis aan de verloskundige geeft. Opslag is in Nederland mogelijk bij twee bloedbanken: CryoSave en Stamcelbank Nederland. De kosten variëren van €2500 tot €3300 voor opslag gedurende 25 jaar.

Advertentie

LEES OOK: Kim Kardasian at haar eigen placenta op

Auteur: Maartje Kouwen – Bron: Sanquin/Stamcelbank Nederland/CryoSave – Foto: Shutterstock