Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nieuwe trend: voorkom ruzies over huishoudelijke taken, teken een babycontract

Wie gaat er minder werken als de baby er straks is? Wie staat er 's ochtends als eerste op en wie gaat er 's nachts uit? De taakverdeling kan voor behoorlijk wat strijd zorgen tussen kersverse ouders. Daarom is er een nieuwe trend gaande onder zwangere koppels: het afsluiten van een babycontract.

Zoals huwelijkse voorwaarden bij het aangaan van een huwelijk bepalen wie wat krijgt in het geval van scheiding, staat er in een babycontract welke ouder verantwoordelijk is voor wat na de geboorte van een baby. Dit om te voorkomen dat het merendeel van de taken als vanzelfsprekend op de schouders van de kersverse moeder terechtkomt.

Advertentie

‘Baby prenup’

In Amerika stellen steeds meer aanstaande ouders een baby prenup op voor de geboorte van hun kind. Als je kijkt naar de cijfers en feiten lijkt dit best een goed idee, ook voor aanstaande ouders in Nederland. Vrouwen doen in ons land twee keer zoveel in het huishouden als mannen en die verdeling staat al 15 jaar stil. Ook onder jonge ouders is de rolverdeling nog verrassend traditioneel (hier lees je waarom). Alleen in de gevallen dat de vader niet werkt en de moeder wel, is de taakverdeling eerlijk(er) verdeeld.

Lees ook: 9 tips om je huishouden beter te organiseren

Nadelen

Toch is niet iedereen een voorstander van zo’n babycontract. Het van tevoren opschrijven en verdelen van alle taken zou volgens tegenstanders simpelweg niet werken. Want een kind verzorgen en opvoeden gaat nou eenmaal nooit zoals gepland. Je zult voor veel onverwachte situaties komen te staan die je van tevoren nooit hebt kunnen bedenken en dus ook niet samen besproken hebt. Ook kan het zorgen voor strijd en stress tijdens de zwangerschap als je het niet of moeilijk eens kunt worden over de taakverdeling. En aangezien je straks samen in hetzelfde schuitje zit (met alle bijbehorende ups & downs), is het wel zo prettig om de sfeer goed te houden.

Lees meer: Onderzoekers: dít is het eenvoudige geheim voor een gelukkig gezin

Babycontract light

Zo’n babycontract is dan misschien niet ideaal, het betekent niet dat je het hele idee overboord moet gooien. Het is sowieso slim is om tijdens de zwangerschap eens met je partner aan tafel te gaan zitten om te praten over de taakverdeling na de bevalling. Als je elkaars verwachtingen weet, zorgt dit voor minder conflicten. Maak alleen geen harde afspraken, maar realiseer je dat jullie straks veel zullen moeten improviseren als de baby er is. Meer tips? Zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby.

Bron: Momtastic – beeld: Shutterstock