Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuwe wet alimentatie onwerkbaar

De veranderingen rondom de kindregelingen per januari 2015 zorgen voor veel onduidelijkheid over de kinderalimentatie. Ook rechters vinden dat: in Den Haag en Noord-Holland wijken zij bij de vaststelling van de kinderalimentatie af van de nieuwe wet.

Advertentie

Door de nieuwe Wet Hervorming Kindregelingen zijn 6 regelingen verdwenen. Ter compensatie van alleenstaande ouders is er een nieuwe regeling bijgekomen: de alleenstaande ouderkop. Daardoor wordt het besteedbaar inkomen van ouders die kinderalimentatie ontvangen (in 99% van de gevallen de moeder) hoger en kan de betalende ouder een verlaging van het bedrag aanvragen.

Geen alimentatie meer

De alleenstaande ouderkop zorgt ervoor dat het inkomen van de verzorgende ouder stijgt. Aan de andere kant gaan ouders die alimentatie betalen erop achteruit omdat ze deze kosten niet meer van de belasting kunnen aftrekken. De alimentatieplichtige ouder kan het bedrag opnieuw laten vaststellen en in sommige gevallen hoeven zij helemaal geen alimentatie meer te betalen. De kosten voor het levensonderhoud van de kinderen komen dan volledig neer op de moeder, aangevuld door steun van de overheid.

Verschillende interpretaties

Een aantal rechters vindt dit niet juist. Zij vinden dat zowel de moeder als de vader verantwoordelijk zijn voor de kosten voor hun kinderen en oordeelden dat vaders toch alimentatie moeten betalen. De interpretatie van de regels verschilt dus per rechtbank en dat zorgt ervoor dat in de ene regio de vader voordeliger uit is en in de andere regio de moeder.

Percentages

Familierechtadvocaat Marjoleine de Boorder vindt de Nederlandse regelgeving te complex: “Elke situatie wordt individueel bekeken. Dat is mooi, maar dat maakt het ook ingewikkeld. Als advocaten hebben we het met de nieuwe regels voor alimentatiezaken drukker dan voorheen”. Zij vindt dat de overheid een voorbeeld zou moeten nemen aan landen als Duitsland en de Verenigde Staten, waar de kinderalimentatie op basis van percentages wordt vastgesteld. Ouders moeten dan, ongeacht hoe hoog hun vaste lasten zijn, een vast percentage van hun inkomen reserveren voor het levensonderhoud van hun kinderen.

Advertentie

Nóg een nieuwe wet

De Boorder is niet de enige die de regelgeving te ingewikkeld vindt. Er heeft zich alweer een nieuw wetsvoorstel aangesloten in de rij maatregelen die de vaststelling van de kinderalimentatie zouden moeten versimpelen. In het Wetsvoorstel Herziening Kinderalimentatie van Kamerleden Van der Steur (VVD) en Recourt (PvdA) wordt bijvoorbeeld een online tool voorgesteld waarmee ouders zelf de hoogte van de alimentatie kunnen berekenen.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Rijksoverheid & FD – Foto: Hollandse Hoogte

 

Lees meer:

Scheiden en kinderen: wanneer moet je je zorgen maken?

Hoe vertel je over de scheiding?

Advertentie

Zo overleef je een scheiding